Tuulilasi

Sähköautoilijan elämää: Lappiin, mutta miten?

3

Lähdin katsastamaan latauspisteiden sijainteja talviloma mielessäni. Ajattelin, ettei sähköautolla ole reissuun asiaa, mutta jos kuitenkin... Annetaan edes mahdollisuus.
Teksti Niko Rinta
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Avataan siis Sähköinen liikenne -sivuston julkisten latauspisteiden kartta, ja aletaan arpomaan reittivaihtoehtoja pääkaupunkiseudulta kohti Ylläs-Levi -akselia. 

Suomen pohjoisin sähköautonlatauspiste löytyy nykyään Leviltä.

Se ei kuitenkaan lohduta, sillä matkalla Leville edellinen latauspiste löytyy Kemistä. Väliin jäävää 300 kilometriä ei nykymarkkinoiden sähköautolla ajeta. Tuulilasin koeajossa viime talvena ollut Teslakin jäi 250 kilometriin pikkupakkasilla. Periaatteessa autolle luvataan parhaimmillaan 500 kilometrin ajomatka yhdellä latauksella. 

Kun Kemistä jatketaan etelään, löytyy latauspisteitä Iistä ja Oulusta. Se pätkä siis sujuisi vielä, mutta edellisen siivun ajaminen tuottaa taas ongelman. Kuopiosta, Soinista ja Seinäjoelta on matkaa yli 300 kilsaa.

Niistä etelään sähköautolla ajaminen helpottuisi, mutta matkaan lienee turha lähteä.

Pitänee siis pistää auto junaan ja jatkaa matkaa Kolarista. Kolarin asemalta Levin latauspisteelle on noin 80 kilometriä ja lataus onnistuu toki myös asuinpaikalla. Näillä välimatkoilla edes pakkasen ei pitäisi häiritä, kunhan auton pääsee lastaamaan junaan akut lähes täyteen ladattuna.

Kokonaan toinen kysymys on sitten autojunan hinta, joka keventää kukkaroa muutamalla satasella.

Laitetaan juna kuitenkin harkintaan!

Sähköautoilijan elämää -blogissa seurataan Nissan Leafin sopeutumista perhe-elämään, suomalaisen perusautoilijan tarpeisiin ja Suomen olosuhteisiin eri vuodenaikoina. Lisätietoja Leafista löydät Tuulilasi.fi:n mallisivulta sekä Nissanin omilta nettisivuilta.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 21.11.2014