Tuulilasi

Sähköautoilijan elämää: Kuin tuulen viemää


Tekisi mieli sulkea silmät ja vain kuunnella tuulen suhinaa.
Teksti Niko Rinta
Kuvat Anssi Kienanen

Aivan vielä se ei auton ratissa onnistu, mutta ehkä muutaman vuoden tai vuosikymmenen päästä robottiautojen vallatessa tiet. Sen sijaan sähköautossa silmät voi pitää auki ja kuunnella.

Leafilla ajaminen öisellä kesätiellä on hämmentävä kokemus, jonka tunne on verrattavissa purjehtimiseen, tiellä liukumiseen tai miksei tavallaan jopa lentämiseen.

Toki avonaisesta ikkunasta kantautuu sisään rengasmelu ja sähkömoottorin ajoittainen ulina, mutta näiden molempien voimakkuus vaihtelee – renkaiden ajoalustan mukaan, sähkömoottorin ties mistä monista syistä.

Sähköauto suorastaan kutsuu tien päälle yön hiljaisina hetkinä. Hiljaisuus, hämäryys, mittariston ja kojelaudan merkkivalojen valokeilat… saanet usvaisen käsityksen.

Eräänlainen hiljaisuusteema näkyy ja tuntuu hyvällä tavalla myös Leafin ratin takana, ja ajotapa rauhoittuu väkisinkin energiapihistelyn viedessä mielenkiinnon. Itse koen tämän positiivisena asiana ja toivon rauhallisemman menon siirtyvän myös ajooni polttomoottorisilla autoilla.

Kun puhun ajon rauhallisuudesta tai kuvailen ajamista "hiljaiseksi", en tarkoita ettei Leaf kulkisi reippaasti. Päinvastoin, sähköautohan kiihtyy – ainakin alkukiihdytyksen osalta – vastaavan kokoluokan bensapirssiä rivakammin ja sähkömoottorin välitön vääntö on nannaa liikennevaloista lähdettäessä.

Kaasupolkimen järkevä käyttö ja jarrutusenergian kerääminen ovat luonnollinen osa ajamista. Ilmastointia ja lämmitystä käyttää hillitymmin, sillä ne tietysti syövät energiaa. Ilman ekoajo-ohjelmaa ajaminen tuntuu suorastaan tyhmältä.

Alun vertauskuva tiellä liukumiseen lienee varsin helppo ymmärtää.

Purjehduksella tarkoitin vertailutilannetta purjeveneen ja moottoriveneen välillä. Jos olet koskaan ollut vesillä, ymmärrät kyllä mitä tarkoitan.

Lentämisellä en taas niinkään viittaa itse liikkumiseen, vaan sen valmisteluun: ennen sähköautolla matkaan lähtöä on varmistettava asioita aivan eri tavalla kuin tavisautoilijan. Riittääkö virta, minkälainen sää on eli tarvitaanko lämmitystä tai ilmastointia, missä on latauspisteitä…

Sähköautoilijan elämää -blogissa seurataan Nissan Leafin sopeutumista perhe-elämään, suomalaisen perusautoilijan tarpeisiin ja Suomen olosuhteisiin eri vuodenaikoina. Lisätietoja Leafista löydät Tuulilasi.fi:n mallisivulta sekä Nissanin omilta nettisivuilta.

Kesä-joulukuun ajan pyörivän seurannan blogaajana toimin minä, Tuulilasi.fi:n tuottaja Niko Rinta. Kysymyksiä otetaan vastaan ilomielin, ja voit esittää ne postauksien kommenteissa, Twitterissä

nikorinta</a> tai sähköpostitse niko.rinta
a-lehdet.fi.  Tervetuloa sähköauton kyytiin!

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 24.6.2014