Tuulilasi

Sadat vapaaehtoiset valtaavat suojatiet


Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin ja Ifin yhteistyössä toteutettava suojatiepäivystys järjestetään Uudellamaalla 11.8. alkaen. Sadat vapaaehtoiset turvaavat kahden viikon ajan pienten lasten koulumatkaa suojateillä. Tempauksella muistutetaan autoilijoita ja muita teillä liikkujia hiljentämään vauhtia koulujen läheisyydessä.
Kuvat Juha Juntto

Koululaisten uurastus alkaa Suomessa jälleen ensi viikolla, ja liikenteessä on paljon enemmän lapsia kuin loma-aikana. Monille ekaluokkalaisille koulumatkan opettelu on jännä paikka, ja reitin varrelta löytyy paljon ihmeteltävää. Ifin alakoulujen rehtoreille kohdistaman kyselytutkimuksen perusteella yksi suurimmista riskeistä liikenteessä on koululaisen oman tarkkaavaisuuden herpaantuminen. Tätä mieltä oli 63 % kyselyyn vastanneista rehtoreista.

Autoilijoiden suojatiekäyttäytymisellä on suuri merkitys lasten liikenneturvallisuudelle. Rehtorit antavat autoilijoille suojatiesääntöjen noudattamisesta kouluarvosanan 6,92. Heikon arvosanan (4-6) antaa noin kolmannes rehtoreista, ja kiitettävän arvosanan (9-10) vain 3 % prosenttia vastaajista.

Noin kaksi kolmasosaa (63 %) rehtoreista on paljon tai melko paljon huolissaan koululaisten liikenneturvallisuudesta. Huoli on suurinta kouluissa, joissa on yli 250 oppilasta. Rehtorit kokevat selvästi parhaaksi tavaksi parantaa lasten turvallisuutta koulumatkalla sen että vanhemmat saattavat lapsen kävellen kouluun. Tätä mieltä oli 59 % vastaajista.

Hidasta, kun näet heijastinliivin

Vapaaehtoiset suojatiepäivystäjät turvaavat koululaisten tien ylityksiä suojateillä Uudellamaalla arkiaamuisin. Heidät tunnistaa neonkeltaisista heijastinliiveistä.

Mukaan on ilmoittautunut 40 MLL:n paikallisyhdistystä ja satoja innokkaita vapaaehtoisia 112 koulun lähistöllä. Kaikki halukkaat voivat edelleen ilmoittautua suojatiepäivystäjiksi. Osallistuminen kampanjaan vie aikaa noin puoli tuntia yhtenä arkiaamuna.

"Erityisesti ensimmäisten kouluviikkojen ajan on hyvä muistuttaa autoilijoita siitä, että koulumatkalaiset ovat jälleen liikenteessä pitkän kesäloman jälkeen. Suojatiepäivystys on tuttu ilmiö Uudellamaalla jo kuusi vuotta jatkuneen elokuisen tempauksen ansiosta. Vapaaehtoisten panos on kullanarvoinen erityisesti ekaluokkalaisille, jotka opettelevat heille sopivinta koulumatkareittiä ensimmäisten kouluviikkojen aikana", MLL:n Uudenmaan piirin järjestöpäällikkö Minna Maanpää toteaa tiedotteessa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 8.8.2014