Apu

Saarivaltio Niue on maailman ainoa valosaasteesta vapaa ”tumman taivaan maa” – Pimeä tähtitaivas yhä harvinaisempi näky

Saarivaltio Niue on maailman ainoa valosaasteesta vapaa ”tumman taivaan maa” – Pimeä tähtitaivas yhä harvinaisempi näky
Tyynellä valtamerellä sijaitseva pieni Niue on julistettu maailman ainoaksi ”tumman taivaan maaksi”. Se tarkoittaa, että saarivaltiossa keinovalaistus ei estä öisen tähtitaivaan näkymistä.
Julkaistu: 7.4.2020

Saarivaltio Niuelle on myönnetty "tumman taivaan maa" -tunnustus. Sen antoi ympäristöjärjestö International Dark-Sky Association, joka taistelee yötaivaalle karkaavaa valosaastetta vastaan. Järjestö on nimennyt maailmalla 130 tumman taivaan aluetta, mutta Niue on niistä ainoa kokonainen valtio.

Useiden tutkimusten mukaan valosaasteella on monia haitallisia vaikutuksia niin eläimiin, kasveihin kuin ihmisiinkin.

Pimeä tähtitaivas on lumoava näky, joka alkaa olla monessa paikassa harvinainen. Arvioiden mukaan 80 prosenttia maapallon maapinta-alasta on valosaasteesta kärsivää aluetta. Noin kolmannes maapallon ihmisistä ei enää voi ihailla Linnunrataa satoine miljardeine tähtineen.

Niue on koralliatolli, joka sijaitsee 2 400 kilometriä Uudesta-Seelannista koilliseen. Saarella on 1 600 asukasta. Tähdillä ja yötaivaalla on aina ollut iso merkitys saarelaisille niin navigoinnin kuin luontoa kunnioittavan elämäntavankin kannalta.

Kommentoi »