Apu

Saara Aallon tie Oulunsalosta Lissaboniin: "Siitä olen ylpeä, että olen tehnyt kaiken itse"

Saara Aallon tie Oulunsalosta Lissaboniin: "Siitä olen ylpeä, että olen tehnyt kaiken itse"
Euroviisuedustaja Saara Aalto on kulkenut pitkän, takkuisenkin polun Oulunsalosta Lissaboniin. Nyt on tullut aika karkottaa monsterit sängyn alta 200 miljoonan ihmisen edessä.
Julkaistu: 6.5.2018
Oulu kasvattaa kaunihiksi, koulu antaa sisua. Näillä eväillä on tuore euroviisuedustaja Saara Aalto maailmalle lähtenyt.
Toisekseen on muistettava, että Aalto syntyi vain parinsadan kilometrin päässä Rovaniemeltä, josta edellisen viisuvoiton takuumies Mr. Lordi tuli. Hirviöillä mentiin silloin, miksi ei nyt. Monsters on Saara Aallon viimeisilleen viritetty kisakappale.
Mutta ei mennä asioiden edelle, kisoihin on vielä viikko aikaa. Piirretään nyt rauhassa tämä Aalto-kuvio.

Taide verissä

Saara Aalto täytti sopivasti tällä viikolla 31 vuotta. Sen mittainen on taival, jolla hänen tähän saakka on ollut tyytyminen kakkossijoihin isoissa laulukisoissa.
Aallolla on taide verissä. Ukki Eeli Aalto on kuvataiteilija ja elokuvantekijä, setä Simo Aalto taikuri, äiti Taina musiikinopettaja ja isä Markuskin sivutoiminen muusikko.
– Kun sukuni on niin taiteellinen ja ihmisillä paljon erilaisia eikä aina ihan normaaleja ammatteja, taiteellisuuteen kannustettiin paljon. Kun koulussa kiusattiin tai koki olevansa erilainen, niin perhe sanoi, että wau, Saara, jatka vain noin. Kannustus on tosi tärkeää, Aalto sanoo.
Merkittävä rooli oli myös Oulunsalon taidekoulun ukrainalaisella pianonsoitonopettaja Olga Maslakilla, joka opetti Saaraa seitsemänvuotiaasta 15-vuotiaaksi.
– Hän halusi minusta klassisen pianistin, mutta minä halusin laulaa. Häneltä sain vahvan pohjan muusikkouteen, esiintymiseen ja työmoraaliin, joka on ollut ihan supertärkeätä.

Särkylääkekierre

Taiteilijalla oli hoppu pienestä pitäen.
Pianonsoitto alkoi nelivuotiaana, ja koulussa hän siirtyi ensimmäiseltä luokalta suoraan kolmannelle. Kymmenvuotiaana hänellä oli jo oma kuoro ja Spice Girls -tartunnan myötä bändi. Lasten Merilaulukilpailussa Kotkassa bändi tuli kakkoseksi, Saara soolona ykköseksi omalla sävellyksellään.
– Ehkä se on semmoista yleisuteliaisuutta. Minua kiinnostaa aina oppia lisää ja kehittyä. En ole sen tyyppinen, että jämähdän jollekin tasolle. Kun menin viisivuotiaana kanteletunneille ja opin kolme sointua, rupesin tekemään biisejä heti.
Aalto opiskeli Madetojan musiikkilukiossa, treenasi laulua ja pianoa ja kulki keikoilla. Hän teki ”hulluna töitä” ja söi vuosikausia särkylääkkeitä ja antibiootteja kroonisiin kipuihin, kunnes heitti sokerit ja roskaruoat hiivattiin ja siirtyi luomuravintoon.
”Koen olevani vahvemmin osa luonnon kiertokulkua, mikä antaa aivan uuden onnellisuuden tunteen”, Aalto totesi Avussa 2012.
”Kun valitsen kaupassa ruokani, mietin aina, onko siinä mukana rakkautta vai ei.”

Dana International jäi mieleen

Aalto opiskeli Helsingin Sibelius-Akatemiassa ja Pop & Jazz Konservatoriossa. Maisterityönään hän tutki esiintymistä ja sen opettamista.
Talent-kisassa 2007 Aalto hävisi beatboxaajalle ja koiratanssille. Sen jälkeen sarakkeeseen on piirtynyt sitkeitä kakkosia: Voice of Finland, kahdet euroviisukarsinnat, Britannian X Factor.
Nyt on haussa iso ykkönen, euroviisut. Vaikka tulisi tuttu kakkonen, se olisi parasta, mitä Suomi on yhden voittonsa lisäksi viisukentillä kokenut 57 vuoteen.
– Olin kymmenvuotias, kun Israelin Dana International voitti euroviisut. Meillä oli veneessä Apu-lehti ja siinä kuvia Danasta. Mietin, että wau, tuossa on maailman kaunein nainen. Minua ovat aina kiehtoneet isot show’t ja iloinen, näyttävä meininki, mitä suomalaisessa yhteiskunnassa ei muuten saanut kokea.

Suomen googlatuin ihminen

Viisulavoille Aalto nousi aluksi taustalaulajana, sitten solistina. Vuonna 2011 hän hävisi niukasti Paradise Oskarille ja 2016 Sandhjalle. Voice of Finlandissa tappio tuli Mikko Sipolalle.
Voittajista ei ole sen suuremmin kuultu, mutta Saara Aallosta tuli Suomen googlatuin ihminen 2016, Robinia ja Donald Trumpia suositumpi.
Se ei ollut ihme. Brittien X Factorissa hän lauloi viikoittain kuuden miljoonan katsojan edessä, eteni finaaliin, keräsi siellä 40 prosenttia 6,5 miljoonan äänen potista – ja jäi kakkoseksi, taas kerran, kun patriootit britit päätyivät sisäsiistiin Matt Terryyn.
Ovi maailmaan on reippaasti raollaan. Kaipuu ulkomaille on varhaista perua eikä johdu pelkästä kiinnostuksesta kieliin ja kulttuureihin. Takana häämöttävät myös tekemättömät matkat.
– Tulen velkajärjestelyperheestä, jossa ei ollut ikinä rahaa mennä mihinkään. Ehkä siitäkin on tullut iso unelma, että haluaa nähdä maailmaa. Toisaalta mun kaikki esikuvat olivat ulkomaalaisia. Vanhempani kuuntelivat Abbaa, Beatlesia ja Madonnaa, minä itse Spice Girlsiä. Se ulkomaan juttu on ollut jotenkin luontevaa.

Iloisuus ei resonoi synkkiin suomalaisiin

Suomalaisten varauksellinen suhde Aaltoon pohjaa ehkä siihen, ettei hänenlaisiin ole meilläpäin totuttu – tyllimekkoisiin kikattaviin prinsessoihin, jotka rakastavat runsautta, glamouria ja dramaattisuutta.
– Ehkä mun iloinen poppariluonne, värikkyys ja iloisuus eivät hirveästi ole resonoineet suomalaisiin, joilla on vähän synkkä mielenlaatu. Toisaalta se, että olen tullut kilpailuissa aina toiseksi, kertoo, että minulla on ollut myös hirveästi faneja ja tukijoita. Levy-yhtiöiden mielestä minun olisi pitänyt laulaa suomeksi, mutta en osannut luopua englannista ja ulkomaan haaveista. Tein itse levyni.
Britannian X Factorin nähneet alkoivat jo taipua, että kyllähän Saara laulaa osaa eikä ole moittimista lavapresenssissäkään eli läsnäolossa – mitä suurempi orkesteri, sitä suurempi Saara.
Mutta hälinähän siitä syntyi – osin ihan aiheestakin – kun kesken pitkälle edenneen viisulaulujen hakuprosessin Saara Aalto ilmoitettiin ainoaksi vaihtoehdoksi. Rautaa päätettiin takoa sen vielä kipinöidessä. Apua lauluntekoon ja koreografiaan haettiin Ruotsia ja Yhdysvaltoja myöten.

"Häätkin pitäisi jossain vaiheessa järkätä"

Aalto on paiskinut töitä uransa eteen. Perfektionistin elämä ei ole koskaan täydellistä, aina puuttuu se yksi askel.
– Ne asiat, joilla on minulle merkitystä, haluan tehdä tosi kunnolla, ja olen sen takia mennyt eteenpäin elämässä ja uralla. Mutta toisaalta mun elämänasenne on semmoinen go with the flow, että ei se ole niin justiinsa, kaikki järjestyy, ei pidä liikaa stressata. Koen, että mulla on aika hyvä tasapaino.
Tiukka tahti toi takavuosina myötään uupumusta ja eron aviomiehestä, mutta uudet haasteet ja uusi onni odottivat nurkan takana.
Viime keväänä, kun samaa sukupuolta olevien avioliitto sementoitiin laiksi, Aalto kosi kihlattuaan Meri Sopasta, joka toimii myös hänen managerinaan.
Meri Sopanen ja Saara Aalto.
Aalto kulkee nyt omia polkujaan. Hänellä on kansainväliset tuottajat, levittäjät ja koreografit, levy-yhtiö vaihtui lennossa Sonysta Warneriin. Ja ”kyllä ne häätkin pitäisi jossakin vaiheessa järkätä”.
Mutta ensin on hoidettava nämä euroviisut. Monsters-kappaletta on YouTubessa klikattu 2,3 miljoonaa kertaa. Enää tarvitsee realisoida klikkaukset itse kisoissa. Kaikki kivet on käännetty. Pr-kiertueen lomassa Aalto julkaisi videon, jolla esittää kappaleensa 34 euroviisukielellä.

Euroviisujen katsojamäärät ovat pientä

Euroviisuja katsoo 200 miljoonaa ihmistä. Aallolle se ei ole määrä eikä mikään. Kun hän keväällä 2013 lauloi Shanghain elokuvajuhlien päätösgaalassa, jopa kiinaksi, tv-katsojia oli 800 miljoonaa.
YouTubesta voi halutessaan vilkaista, miten Saara ottaa mittaa tenori José Carrerasista Kiinassa tai Andrea Bocellista Helsingin Hartwall-areenalla. No Fear.
– Välillä ihan ihmetyttää, miten järkyttävästi olen ehtinyt tehdä asioita. On käyty kouluja, tehty musikaaleja, levyjä, Disney-leffaa, laulukilpailuja ja laulettu joka puolella. On tapahtunut niin paljon asioita, ettei siinä ole mitään järkeä. Voi olla, että nyt kolmenkympin jälkeen pitää pikkasen hidastaa, Aalto nauraa.

"Sisua on tarvittu"

Aalto ei ole tapalaulaja. Hänessä on kunnianhimon liekki, jota ilman ei palkintopalleille nousta. Vihata häntä saa taikka rakastaa, kunhan ei siihen välille jää.
– Siitä olen ylpeä, että olen tehnyt kaiken itse. Ei ole ollut isoa koneistoa tai levy-yhtiötä, vaan ihan omalla työllä olen saanut kaiken aikaiseksi. Sisua näihin vuosiin on tarvittu, mutta olen elänyt omaa unelmaani koko ajan ja tehnyt just niitä asioita, joita olen halunnut tehdä ja kehittynyt samalla ihmisenä paljon. On ollut tosi paljon onnellisia vuosia, ja on ollut rankkojakin, mutta ne ovat olleet tosi tärkeitä oppimisen kannalta. Minulla on aika hyvä ja tasapainoinen olo.
Ensi viikolla Saara Aalto laulaa Lissabonissa: ”Päästän nyt kaiken valon sisään, kaadan seinät!”
Siitä lähdetään, että ensi kevään kisat lauletaan Oulun Raksilassa.
Kommentoi »