Tuulilasi

Saabista sittenkin Turkin sähköinen kansallisauto


Kaksi vuotta sitten Turkki lisensoi itselleen Saab 9-3:n Saab-autojen oikeudet omistavalta National Electric Vehicle Swedeniltä tehdäkseen siitä maan ”kansallisauton”. Auton tekniikka ja sen oikeudet siirtyvät kaupassa Turkille, mutta Saabin nimi ei kuulunut kauppaan
Kuvat All Over Press

Sen jälkeen uutisrintamalla on ollut asian suhteen hiljaisempaa. Kun Teslan omistaja Elon Musk piipahti hiljattain tapaamassa Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania, nousi projekti jälleen otsikoihin.

9-3:lla on ikää pian jo 20 vuotta, mutta nyt Turkin viisi johtavaa komponenttitoimittajaa sekä teknologiajättiä on sopinut aloittavansa auton kehityksen. Nimeä sille ei ole vieläkään keksitty. Konsortio on kuitenkin kertonut, että auton prototyypin pitäisi olla valmis 2019 ja tuotantoon se tulisi 2021.

Maan tiede-, teollisuus- ja teknologiaministeriö kertoi viime vuonna, että kansallisautoon tulee 15 kWh:n akku ja bensiinimoottori. Sähköllä voisi ajaa 100 kilometriä, minkä jälkeen auto vaihtaa bensamoottorille.

”Sata vuotta vanhat autobrändit kilpailevat toisiaan vastaan uudella teknologialla. Mielestämme nyt on oikea aika Turkin autoteollisuudelle nousta esiin. Teemme rajusti töitä seuraavien kuukausien aikana analysoidaksemme vaihtoehtoisia teknologioita ja rahoitusmalleja kansallisauton syntymiseksi”, kertoi konsortioon kuuluvan Union of Chambers and Commodity Exchangesin puheenjohtaja Rifat Hisarciklioglu Hurriyet-lehdelle.

Julkaistu: 13.11.2017