Tuulilasi

SAAB nimi säilyy automerkkinä


Trollhättanissa valmistetaan jatkossakin autoja, ja niiden merkki on edelleen SAAB. Valmistajalla ei sen sijaan ole oikeutta käyttää Saabin nimeä eikä vanhaa logoa.
Kuvat A-lehtien kuvatoimitus

Ruotsalainen Saab AB ja kiinalaisomisteinen NEVS ovat päässeet sopimukseen konkurssiin menneen Saab Automobilen tuotemerkin käytöstä.  Autot, joita Trollhättanissa valmistetaan jatkossa, ovat Saabeja. Sen sijaan yhtiö, joka niitä valmistaa, ei saa käyttää Saabin nimeä. Valmistaja on National Electric Vehicle Sweden AB eli NEVS.

Ratkaisu perustuu lisenssisopimukseen Saab-tuotenimen käytöstä. Saab Automobilen konkurssipesä, puolustusvälineyhtiö Saab AB, Scania ja NEVS pääsivät sopimukseen asiasta. Saab AB valmistaa JAS Gripen -lentokoneita.  Yhtiön logomerkissä on edelleen kruunupäisen haukan pää. Saab AB ei ollut valmis antamaan tällaisen logon käyttöoikeutta tuotemerkkinä NEVSille.

Niinpä uusi Saab-autojen ja niiden palvelujen logo muodostuu vain kirjaimista.

Uusi logo on suunniteltu NEVSin ja designtoimisto Stockholm Design Lab AB:n kanssa. Valmistajayhtiön nimi kirjoitetaan mustin kirjaimin ja Saabin tuotenimi tummanharmain tai hopeisin kirjaimin. Tietyissä sovellutuksissa (auton konepelti, takakontti, pyörien napasuojukset) tuotenimi näkyy teksiosaltaan hopeanhohtoisena. Logon tausta on tällöin pyöreä ja valkoinen.

Saab-autojen markkinointiviestinnässä jatketaan neljän vuodenajan käyttämistä SAABin logomerkin yhteydessä samaan tapaan kuin aikaisemminkin on tehty.

Koska Saab Automobile Tools ja Saab Automobile Powertrain siirtyivät Nevsin omistukseen ja tuotantotilat ovat niiden, autojen kehitystyö voi jatkua Trollhättanissa. Tähän saakka Saab-sähköauton tuotantoa on suunniteltu Kiinassa ja Japanissa. Ensimmäisten NEVSin valmistamien Saab-autojen on määrä valmistua noin puolentoista vuoden päästä, elokuussa 2014. Autot perustuvat Saab 9-3 mallisarjan tekniikkaan, mutta ne saavat uuden sähköisen voimansiirron.

Julkaistu: 14.3.2013