Tuulilasi

Saab automerkkinä lopullisesti kuopattuSaab automerkkinä lopullisesti kuopattu

Ruotsalais-kiinalainen NEVS on ilmoittanut, että se luopuu Saab-nimen tavoittelusta ja valmistaa autoja jatkossa NEVS-brändin alaisuudessa.
Teksti Max Lange
Kuvat NEVS

Olemme kirjoitelleet Tuulilasissa jo vuosia Saabin surullisesta lopusta. NEVS:n antama vahvistus on viimeinen niitti sille, että Trollhättanista rullaisi ainakaan lähitulevaisuudessa Saab-merkkisiä autoja.

NEVS yritti tavoitella turhaan Saab-nimen käyttöoikeutta Saab AB:ltä, joka oli aikanaan Saab Automobilesin emoyhtiö. NEVS valmisti muutaman 9-3 -malliin perustuvan auton Saab-merkin alaisuudessa vuonna 2014. NEVS on omistanut oikeudet Saab Automobilesiin vuodesta 2012 alkaen.

NEVS ajautui vuonna 2014 myös itse konkurssiin, jolloin se menetti oikeuden Saab-nimen käyttöön. NEVS ei enää aio tavoitella perinteikästä nimeä, vaan aikoo myydä jatkossa sähköautoja uudistetun NEVS-brändin alaisuudessa.

NEVS:llä on takanaan omien puheidensa mukaan paljon kiinalaista rahaa, mutta toistaiseksi heillä on vielä vähän näyttöä autojen valmistamisesta. Yrityksen tiedotteen mukaan vanhaan Saab 9-3 -malliin perustuvan täyssähköauton tuotanto alkaisi vuonna 2017.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 22.6.2016