Tuulilasi

Saab 9-3 saamassa paikan Turkin kansallisautona


Saabin taru ei näytä päättyvän, ja merkin perintö löytää aina vain uusia suuntia. Nyt Saabin jäänteille rakentunut NEVS on myynyt 9-3-mallin oikeudet Turkkiin.
Teksti Max Lange
Kuvat AA

Saab 9-3:sta on tarkoitus tehdä Turkin uusi kansallisauto. Aiheesta on tiedottanut Turkin tiede-, teollisuus- ja teknologiaministeri Fikri Isik Turkin televisioyhtiölle TRK:lle, kertoo Anadolu Agency.

Saab 9-3:sta ei myydä Turkissa Saabina, vaan omana turkkilaisena brändinä. Isikin mukaan Turkki on ostanut auton yleiset oikeudet, muttei sen nimeä.

Auton kehitystyötä Turkissa johtaa Turkin tieteellinen ja teknologinen tutkimusneuvosto (TUBITAK). Saab-geenit omaavan kansallisauton osista 85-prosenttia on tarkoitus valmistaa Turkissa.

NEVS:n mukaan yhteistyö Turkin ja NEVS:n välillä alkoi jo kesäkuussa 2015. Kahden yhteistyökumppanin välillä on tehty pitkäaikainen yhteistyösopimus.

Turkkilaisesta Saabista on toistaiseksi julkistettu vain yksi kuva, jossa näkyy kolme naamioitua prototyyppiä. Mielenkiintoista kyllä, kuvassa olevat autot näyttävät epäilyttävästi Euroopassa vuosina 2005–2009 myynnissä olleelta Cadillac BLS:ltä, joka oli Saab 9-3 johdannainen.

Vielä ei ole selvää, saavatko turkkilais-Saabit aivan oman muotoiluilmeensä, ja minkälainen voimalinja autoissa on.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 19.10.2015