Rusaset valloittivat
Puheenaiheet
Rusaset valloittivat
Musiikkitalon Johannes Passio oli todellista kuopiolaisten juhlaa.
Julkaistu 7.4.2012
Apu

Pääsiäisen ilosanoma tuli todeksi pääsiäislauantaina Helsingissä Musiikkitalon Johannes Passiossa. Esitys oli varsinainen kuopiolaisten pääkaupungin valloitus, 60-henkinen kuoro oli Kuopion tuomiokirkon kamarikuoro, orkesteri samoin. Niitä johti helsinkiläissyntyinen kapellimestari Atso Almila, joka on asunut Kuopiossa vuodesta 1996. Kuoro ja orkesteri tavoittivat pääsiäisen syvimmän olemuksen, niin upeasti ja sielun syvimpiä sopukoita koskettaen kuoro-osuudet ja orkesteri soivat yhteen.

Kuopiolaisten Helsingin-valloitus ei pelkistynyt kuoroon ja orkesteriin: Jeesuksen roolin lauloi tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Pertti Rusanen, Pietarina ja Pilatuksena oli hänen poikansa, oopperalaulaja Ville Rusanen ja sopraanoaariat esitti perheen tytär, oopperalaulaja Johanna Rusanen. Varsinaista perhe-energiaa!

Lahden lahja maailmalle, Suomen Kansallisoopperan tuleva taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi esitti alttoaariat, ja tenoriaariat, evankelistan roolissa esiintynyt Anssi Hirvonen. Bassoaarioissa vakuutti Jussi Merikanto, joka on opiskellut muun muassa Kuopion konservatoriossa Pertti Rusasen johdolla!

Ville Rusasen karisma tuntuu kasvavan rooli roolilta (näin hänet viimeksi Robin Hood -oopperan nimiroolissa). Kun hän Pietarina kielsi kolmesti olevansa Jeesuksen opetuslapsi, kulkivat iholla kylmät väreet. Niin ehdoton, niin tuskaisa oli lause: - Ich bin´s nicht! En ole! En ole!

Oli ilo kuunnella Johannes Passiota Musiikkitalon akustisesti loistavasti soivassa salissa ja istua mukavassa tuolissa verrattuna joidenkin pääsiäisten koviin kirkonpenkkeihin...

Lilja Productionin tuottaman Johannes Passion loppuaplodeissa juoksi konserttilavalle kukkien kera pikkuruinen herrasmies tyylikkäässä mustassa puvussaan, melkein kuin sadun Katto Kassinen. Hän kumarteli sinne ja tänne ja riensi sitten Johanna Rusasen, äitinsä luokse. Herra oli hänen ja Antti Kartanon Aleksanteri-poika, joka kipaisi aplodien jatkuessa eturivissä istuneen mumminsa syliin. Ja taas lavalle, josta äiti sai vetää jarrut päälle laittaneen pojan pois. Ilmiselvää esiintyjäainesta, tämä pikkuherra Aleksanteri Kartano!

Kommentoi »