Tuulilasi

Ruotsissa kiristetty katsastusta – "laseissa esiintyy ajovalon taittoa"


Ilmassa lentävä hiekka ja muu lika kuluttavat voimakkaasti tuulilasin pintaa. Myös kuluneet pyyhkijänsulat ja liian vähäinen lasinpesunesteen käyttö tekevät helposti tuulilasiin uria ja naarmuja.
Kuvat Juha Juntto

Iskeymät, kulumat ja naarmut aiheuttavat lasin pinnan sameutumista, joka saa aikaan hajataittoilmiön. Tämä haittaa näkyvyyttä etenkin auringonpaisteessa ja pimeällä.

Ruotsin valtion tie- ja liikennetutkimusinstituutti (Väg- ogh transportforskninginstitutet) teki muutama vuosi sitten tutkimuksen, jossa selvitettiin, miten tiellä olevien esteiden havaitseminen vaihtelee tuulilasin kunnon mukaan. Kun kuljettaja kohtasi vastaantulevan auton pimeällä, havaintoetäisyys kuluneen tuulilasin läpi oli jopa 15 prosenttia lyhyempi kuin uuden tuulilasin läpi katsottaessa.

”Mittauksien mukaan jo 60 000 – 70 000 kilometriä ajettujen autojen laseissa esiintyy ajovalon taittoa siinä määrin, että sillä on vaikutusta reaktionopeuteen ja tätä kautta pysähtymisaikaan”, kertoo Pilkingtonin kaupallinen johtaja Yrkka Oura tiedotteessa.

Arvioiden mukaan viidessä prosentissa kaikista tiellä liikkuvista autoista on erittäin kulunut tuulilasi. Tämä tarkoittaa, että vähintään kahdella kuljettajalla tuhannesta on havaintoetäisyys lyhentynyt merkittävästi.

Tuulilasin kunnon mittaamiseen ei ole olemassa objektiivista ja luotettavaa mittaustapaa, joten muun muassa katsastuksessa kulumiin puututaan vain silloin, kun tuulilasissa on suoraan näkökenttään osuvia halkeamia.

Objektiivisten ja luotettavien mittaustapojen puuttumisesta huolimatta esimerkiksi Ruotsissa katsastusviranomaiset ovat kiristäneet tuulilasin kuntoa koskevia vaatimuksia, ja yhä useampi tuulilasi hylätään lasin kuluneisuuden, halkeamien ja kiveniskemien vuoksi.

Euroopassa uusi tuulilasi vaihdetaan vuosittain vain noin viiteen prosenttiin autoista. Suomessa autoja on noin kolme miljoonaa, joten uusi tuulilasi vaihdetaan vuosittain alle 150 000 autoon.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 27.1.2015