”Ruotsilla on isompia talouspulmia kuin Suomella", väittää ekonomisti Katarina Juselius – Mutta Suomella on myös jotakin, josta jopa Tanskassa ollaan kateellisia
Talous
”Ruotsilla on isompia talouspulmia kuin Suomella", väittää ekonomisti Katarina Juselius – Mutta Suomella on myös jotakin, josta jopa Tanskassa ollaan kateellisia
Suomalaiset on peloteltu huolestumaan valtionvelasta. Ekonomisti Katarina Juselius rauhoittelee meitä.

Syyskuun alussa julkaistun Danske Bankin talous­ennusteen mukaan Suomi on ainoa Pohjoismaa, jonka talous jää tänä vuonna miinukselle. Ennusteen mukaan heikompi kehitys jatkuu ensi vuonna. Velkaa on enemmän kuin muilla Pohjoismailla. Tanskassa pitkään asunut ekonomisti, emeritaprofessori Katarina Juselius ei usko, että Suomen tilanne on niin huono.

– On helppo valita indikaattoreita, jotka antavat Suomen taloudesta paremman kuvan. Suomen bruttokansantuote kasvaa juuri nyt hitaimmin Pohjoismaissa, mutta Ruotsi näyttää olevan monessa mielessä suuremmissa ongelmissa.

Suomessa valtionvelka nousee tämän tästä otsikoihin. Juselius huomauttaa, että vaikka Suomella on Pohjoismaista eniten julkista velkaa bruttokansantuotteeseen verrattuna, sen määrä ei ole erityisen suuri kansainvälisessä vertailussa.

– Kotitalouksien velka tuloihin suhteutettuna on Suomessa itse asiassa parhaasta päästä Pohjoismaissa.

Inflaatio kovimmillaan Suomessa ja Ruotsissa

Inflaatio laukkaa kovinta vauhtia Suomessa ja Ruotsissa. Tanskassa taas on onnistuttu pitkälti siksi, että palkoista neuvotellaan ammatti- ja työnantaja­järjestöjen sekä hallituksen kesken. Työttömyystukea maksetaan jopa 3 000 €/kk.

– Tanskassa yritykset voivat irtisanoa työntekijöitä joustavasti, koska työttömyyskassat tukevat jäsentensä työllistymistä ja maksavat tukea lähes välittömästi palkanmaksun päätyttyä, Juselius sanoo ja jatkaa, että työmarkkinoiden toimiva järjestely on yksi syy, miksi Suomessa puhutaan paljon Tanskan mallista.

– Tanskassa palataan useimmiten töihin lyhyen työttömyyden jälkeen. Suomen järjestelmä on rajoittuneempi. Tanskassa pitkäaikaistyöttömiä on selvästi vähemmän. Talous elpyy siellä nopeammin kriisien jälkeen.

Suomellakin on jotakin, josta Tanskassa ollaan kateellisia.

– Suomalaisilla opettajilla on usein yliopistokoulutus. Tanskassa ei yleensä ole.

Juselius ei näe yhtään yksittäistä syytä, miksi Suomen talous laahaisi jatkossa muiden Pohjoismaiden talouden perässä. Norja on joka tapauksessa erikoistapaus öljyvarojensa takia.

– Tanskan kasvu on pitkälti yhden yrityksen, Novo Nordicin ansiota. Ilman sitä Tanskan talous ei juuri kasvaisi.

Katarina Juselius

  • Syntynyt: 25.09.1943.
  • Ura: Ekonometrian ja kansantaloustieteen professori Kööpen­haminan yliopistossa.
  • Perhe: Naimisissa professori Søren Johansenin kanssa, kaksi lasta.

Kommentoi »