Tuulilasi

Ruotsi hyväksyi dieselkiellot – ihmiset myyvät autojaan pilkkahinnallaRuotsi hyväksyi dieselkiellot – ihmiset myyvät autojaan pilkkahinnalla

Ruotsi on päättänyt sallia kunnilleen mahdollisuuden ottaa käyttöön ympäristövyöhykkeitä, joilla ei saisi ajaa kuin kaikkien uusimmilla ja puhtaimmilla dieselautoilla.
Kuvat All Over Press

Mahdollisuus tulee voimaan vuoden 2020 alusta. Kaksi vuotta myöhemmin vanhemmat dieselautot voidaan kieltää kaupunkien keskustoista kokonaan.  Uusimmilla EU6-normin mukaisilla dieselautoilla saisi vuoden 2022 jälkeenkin ajaa vapaasti.

Kaikkien uusien autojen piti täyttää EU6-luokitus syyskuusta 2015 alkaen, joten 1.9.2015 tai myöhemmin rekisteröidyillä dieselautoilla saa ajaa edelleenkin myös ympäristövyöhykkeillä.

Ruotsin liikenneviraston mukaan pelkästään Tukholmassa on noin 50 000 autoa, jotka eivät täytä tuoreimpia dieselpäästönormeja.

Ruotsissa kansalaiset ovat reagoineet huhuihin ja nyt uutiseen myymällä vanhoja dieselautojaan jopa alle markkinahintojen. Myös autokaupat pelkäävät, että ne eivät enää käy kaupaksi.

Suomeen ei ole tällä tietoa suunnitteilla vastaavanlaisia rajoituksia.

Julkaistu: 26.3.2018