Tuulilasi

Ruotsalaispomo sodassa Ladan neuvostoaikaisten alihankkijoiden kanssa

Ruotsalaispomo sodassa Ladan neuvostoaikaisten alihankkijoiden kanssa
Ladoja valmistavan AvtoVAZin toimitusjohtaja Bo Andersson taistelee vanhojen alihankkijoidensa kanssa, jotka toimivat vielä neuvostoaikaisten kaavojen mukaan.
Teksti Max Lange
Kuvat Kuvakaappaus / AvtoVAZ

Andersson on yrittänyt parantaa AvtoVAZin kannattavuutta viime vuosina ronskilla kädellä. AvtoVAZ on vähentänyt parin viime vuoden aikana noin 17 000 työpaikkaa, tänä vuonna huomion kohteena ovat vanhoihin kaavoihin kangistuneet alihankkijat.

Venäläismerkin tuotanto on keskeytynyt tämän viikon maanantaista lähtien, koska alihankkijat eivät olleet toimittaneet tarvittavia osia.

Andersson ei ole myöntänyt alihankkijoilleen enää samanlaisia etuja kuin neuvostoaikana. Alihankkijat ovat nyt käärmeissään, eivätkä toimita autonvalmistajalle osia.

Alihankkijat olivat jopa turvautuneet Vladimir Putinin apuun tilanteessa, mutta eivät saaneet Venäjän valtion tukea ongelmiinsa. Andersson on nyt pakottanut alihankkijoita toimimaan hänen ehtojen mukaisesti, kertoo Automotive News Europe.

AvtoVAZ teki viime vuonna 25 miljardin ruplan eli noin 340 miljoonan euron tappion. Toisaalta suurin osa autoihin tarvittavista osista tulee Venäjältä, jolloin heikkenevä rupla ei keikauta valmistuskustannuksia niin paljon kuin esim. ulkomaisilla autonvalmistajilla Venäjällä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 24.6.2015
Kommentoi »