
MS-tautiin eli multippeliskleroosiin voi saada apua, kun noudattaa terveellistä, tasapainoista ruokavaliota.
Oireita hillitseviä ruoka-aineita olivat tuoreen tutkimuksen mukaan kasvikset, hedelmät, palkokasvit ja täysjyvätuotteet. Lihatuotteiden ja lisätyn sokerin välttäminen näytti niin ikään helpottavan oireita.
Paremmin syövien toimintakyky, kognitiiviset taidot ja mieliala olivat selvästi epäterveellisesti syöviä parempia. Kun terveellisesti syövät lisäksi vielä liikkuivat säännöllisesti ja välttivät tupakointia ja ylipainon kertymistä, oli riski uupumukseen 30 prosenttia muita pienempi. Masennusriski heillä oli 50 prosenttia muita pienempi.
Mikä tärkeintä: terveellisesti syövillä myös kivut olivat harvinaisempia kuin muilla.
Lähde: Duodecim
Teksti Noora Takamäki