Image

Ruoan kuljetuspalvelut muokkaavat ravintolamaailmaa

Ruoan kuljetuspalvelut muokkaavat ravintolamaailmaa
Ruoan kuljetuspalvelut muokkaavat ravintolamaailmaa. Mutta miksi syödä kotona, kun ulkona on kivampaa?
Julkaistu: 9.5.2016
Vielä hetki sitten kotiin kuljetettu ruoka tarkoitti pahvilaatikon päältä syötyä krapulapitsaa, jonka pizzakuski toi kolmeovisella Opelillaan.
Ei tarkoita enää. Nyt kotiovelle voi tilata vaikka paahdettua munakoisoa miso-kastikkeessa. Ok, toistaiseksi lähinnä Helsingissä, mutta todennäköisesti pian muuallakin Suomessa. Tästä on kiittäminen parin viime vuoden aikana markkinoille tulleita mobiilisovelluksia, joista Suomessa tunnetuimpia lienevät Wolt ja Foodora. Niiden idea on yhdistää ravintolat ja asiakkaat. Firmat eivät tee itse ruokaa vaan hoitavat tilauksen ja kuljetuksen.
Maailman talouslehdet ennustavat, että kotiinkuljetusfirmat tulevat mullistamaan ravintolamaailman lähivuosina. Kotiinkuljetusbisnekseen ovat jo lähdössä isot firmat, kuten Amazon ja Google. Myös taksimaailmaa ravistellut Uber on lanseerannut UberEATS-palvelun.
 Kaltaiseni ravintoloiden ystävän on vaikea ymmärtää kotona syömisen suosiota. Minigallupin perusteella uusille palveluille on silti tilausta. Pienten lasten vanhemmille ruuan kotiin tilaaminen voi olla ainoa mahdollisuus päästä syömään tiettyjen ravintoloiden ruokia. Lapsettomat vetoavat mukavuudenhaluun: huonolla säällä ei jaksa lähteä ulos tarpomaan. Ison seurueen ei enää tarvitse etsiä ravintolaa, johon koko remmi mahtuisi.
Mutta mitä ravintoloissa syömiselle tapahtuu? Tuskin se sentään loppuu. Kyllähän elokuvissakin käydään yhä, vaikka leffoja voi katsoa myös netistä. Ehkä lähiaikoina yleistyvät ravintolat, joiden ruokaa saa vain kotiin kuljetettuna. Sehän on kustannustehokasta: ei tarvita kallista ravintolatilaa ja tarjoilijoita. Iso keittiö ja joukko kokkeja riittää.
Pääkaupunkiseudulla toimii jo Epic Foods, jonkä pääbisnes on huippukokkien suunnittelemien lounasannosten kuljettaminen töihin ja koteihin.
Tällaisten firmojen ansiosta kotona syöminen alkaa kiinnostaa todennäköisesti myös vannoutuneita ravintoloiden rakastajia. ■
Kommentoi »