Apu

Rukan mc:n sprinttivoitot Venäjälle, Pärmäkoski paras suomalainen

Rukan mc:n sprinttivoitot Venäjälle, Pärmäkoski paras suomalainen
Hiihtolajien maailmancupavauksen sprinttifinaaleissa nähtiin dramatiikkaa niin miehissä kuin naisissa. Voittajiksi nousivat venäläiset Aleksander Bolshunov ja Julia Belarukova, Krista Pärmäkoski oli viides.
Kuvat All Over Press

Norjalainen Johannes Hösflot Kläbo on hallinnut miesten huippuhiihtoa kevyen näköisellä ”juoksullaan” ja monipuolisuudellaan, mutta kyseessä on silti vielä nuorukainen, melkein poika.

Kun Rukan miesten sprinttifinaalissa ”kukkopoika” alkoi kurkkia loppusuoralla, missä pahin kilpakumppani Aleksander Bolshunov menee, katse kääntyi väärään suuntaan – ja venäläinen voimanpesä lykki tasatyöntöä maaliviivalle ja voittoon. Kömmähdys otti nuorelle norskille sen verran koville, että hän piti aurinkolasit päässään pidemmän aikaa eikä halunnut juuri kommentoida tilannetta.

Sprintissä korostuvat oikea voimajako, taktiikka ja latuvalinnat, jotka kaikki ovat tuottaneet etenkin suomalaismiehille vaikeuksia. Nyt kyse ei ollut siitä, vaan myös kauden mielenkiintoisimpiin suomalaisnimiin kuuluva Ristomatti Hakola (11:s) ei yksinkertaisesti pysynyt kivikovan norjalais-venäläisen kärjen vauhdissa välierässään.

- Välierään kokoonpano olisi voinut olla MM-finaali. Mutta hyvä muistutus, että pitää olla sekä kylmäpäinen että röyhkeä. Jäin ihmettelemään viimeisessä nousussa eikä tuommoisessa joukossa pääse seisovilta jaloilta mukaan. Jatkoon olisi tarvittu täydellinen päivä, nyt oli vaan ok-päivä, sanavalmis Hakola kommentoi.

Sprintissä röyhkeyttäkin tarvitaan, mutta riskinotto voi tuottaa myös kolareita ja kaatumisia. Nimekkäimmistä hiihtäjistä nurin meni naisten finaalissa Stina Nilsson, joka on hallinnut pikalatuja yhdessä Norjan Majken Kasperssen Fallan kanssa. Nyt he jäivät palkintopallin ulkopuolelle, mutta on selvää, että molemmat ovat kauden vanhetessa kovia niin maailmancupissa kuin Seefeldin MM-kisoissa.

Voittaja Julia Belorukova iloitsi ykkössijastaan lähes lapsenomaisen vilpittömästi haastatteluissa, ja kiitteli myös yleisön tukea.

Viidenneksi yltänyt Krista Pärmäkoski oli kisapäiväänsä melko tyytyväinen.

- Erä erältä tekeminen parani, ja tulen hiihtämään sprinttejä niissä kisoissa, joissa maailmancupia kierrän. Kyllähän nämä hapottavat, mutta en usko, ettei huomiseksi olisi paukkuja, hän viittasi sunnuntain 10 kilometrin paraatimatkaansa.

Silloin palaa ladulle dopingpannansa kärsinyt norjalaistähti Therese Johaug, jota myös Apu seuraa tiiviisti.

Julkaistu: 24.11.2018
Kommentoi »