Roope Lipasti onnistui mahdottomassa ja sai pojat lukemaan - mikä on Lätkä-Laurin salaisuus?
Mainos: Elisa Kirja
Roope Lipasti onnistui mahdottomassa ja sai pojat lukemaan - mikä on Lätkä-Laurin salaisuus?
Lätkä-Laurin seikkailuista kertovat kirjat ovat valloittaneet erittäin vaikean kohderyhmän eli alakouluikäiset pojat. Kirjailija Roope Lipasti saa kiitollista palautetta myös aikuisilta ja opettajilta. Nyt Lipasti antaa vanhemmille yhden neuvon, jonka avulla lapset voivat kasvaa lukijoiksi.
Julkaistu 14.2.2023

Kirjailija Roope Lipastilla on erityinen paikka monien äitien, opettajien ja muiden kasvattajien sydämessä. Lipasti on nimittäin luonut hauskan, samaistuttavan ja vauhdikkaan romaanihahmon nimeltä Lätkä-Lauri. Tämä junnuikäinen jääkiekkomaalivahti taas on tehnyt sen, mitä luultiin jo mahdottomaksi tehtäväksi: Saanut alakouluikäiset pojat lukemaan.

Lätkä-Lauri-kirjoihin voi tutustua esimerkiksi Elisa Kirjan ääni- ja e-kirjapalvelussa.

Haastatteluhetkellä Lipasti nauttii kirjailijan työnsä hedelmistä, sillä vain paria päivää aiemmin hänen Turun palosta kertova historiallinen lastenromaaninsa Palavan kaupungin lapset (WSOY) on julistettu Runeberg Junior -palkinnon voittajaksi. Kirjassa yhdistyvät kotiseutu (Lipasti asuu Liedossa), rakkaus historiaan (aikuisille Lipasti on kirjoittanut muun muassa Mikael Agricolasta) ja lasten seikkailut (joiden täytyy Lipastin mukaan hyvässä lastenkirjassa olla aika hurjia, jopa vaarallisia).

Palkintojenjaon jälkeen Lipasti lensi Edinburghiin, missä hän viettää kuukauden kirjailijaresidenssissä työskennelläkseen parin ensi vuonna ilmestyvän teoksen parissa. Lätkä-Laurikin on päässyt mukaan, sillä aina sopivissa väleissä hän edistää tulevaa Lätkä-Lauri-tietokirjaa. Syksyllä ilmestyvä uusi Lätkä-Lauri-romaani on Lipastin osalta jo valmis, ja nyt piirtäjän työpöydällä.

Lipasti pitää kiinni siitä, että uusi kiekkotarina tulee tarjolle joka syksy.

- Tavallinen palaute on sellainen, että lapsi ei ole koskaan lukenut yhtään kirjaa, kirjat ovat hänestä tyhmiä, mutta Lätkä-Lauri on poikkeus ja uutta kirjaa odotetaan hartaasti!

Suosio yllätti

Lätkä-Lauri on jääkiekkomaalivahti, ja Roope Lipasti itse on nuorena pelannut jalkapallomaalivahtina. Jääkiekosta hänellä on kokemusta kenttäpelaajana.

Lipasti kantaa ylpeänä viittaansa poikien lukemiskulttuurin jos nyt ei pelastajana, niin ainakin edistäjänä. Viitan hankkiminen ei kuitenkaan ollut millään tavalla laskelmoitua. Lätkä-Laurin suosio pääsi niin sanotusti yllättämään.

- En mitenkään erityisesti ajatellut poikien houkuttelemista lukemaan, mutta ehdottomasti nämä ovat siinä tehtävässä toimineet ja löytäneet lukijansa vaikeassa kohderyhmässä.

Alun perin kyseessä oli tilaustyö, sillä WSOY toivoi lukemista aloitteleville suunnattuun Lukupalat-sarjaansa jääkiekkoaiheista tarinaa. Kirjat olivat varsinkin aluksi hyvin pieniä, ja koska Lätkä-Lauri on niin hyvä tyyppi, tekstit syntyivät nopeasti. Jääkiekosta on helppo kirjoittaa myös siksi, että laji on Lipastille läheinen.

- Yhtäkkiä huomasin, että nämä ovat supersuosittuja! Kirjoja kuunnellaan, luetaan ja lapset tykkäävät. Tämä on juuri tyypillistä kirjailijalle, että kun teet jotain sydänverellä kaksi vuotta ja kirjoittelet yöt pitkät, kukaan ei edes huomaa. Mutta sitten kun ilmestyy kirja, jonka olet kirjoittanut ihan tuosta noin vain, niin se onkin se juttu, Lipasti virnistää.

Samaistuttava tyyppi

Lipastin mukaan hyvä hahmo syntyy ihan samalla tavalla niin lasten- kuin aikuisten kirjaankin. Täytyy olla uskottava ja samaistuttava tyyppi, jota on helppo rakastaa tai vihata. Yleensä hyvässä lastenkirjassa tarvitaan lisäksi jännittävä, jopa vähän hirvittävä juoni, mutta Lätkä-Laureissa riittää huumori ja tarinan selkeys.

- Lauri on kauhean samaistuttava ja realistinen. Tyyppi, jollaisen me kaikki tunnemme! Lisäksi siellä Lätkä-Laurin maailmassa on paljon kaikenlaista aikuisillekin. Ja vaikka ne ovat ehdottomasti jääkiekkokirjoja, ei silti tarvitse olla kiinnostunut jääkiekosta nauttiakseen niistä.

Elisa Kirjan ääni- ja e-kirjapalvelu – näin helposti aloitat

  1. Tilaa Elisa Kirjan ääni- ja e-kirjapalvelu täältä. Saat koko kirjavalikoiman käyttöösi.
  2. Lataa sovellus. Sovellus löytyy AppStoresta ja Google Playstä.
  3. Nauti kirjoista. Kuuntele ja lue mieleisiäsi kirjoja.

Lipasti pitää lapsia aivan mahtavina palautteenantajina ja vierailee mielellään kouluissa kertomassa työstään.

- Kyllä niinä hetkinä, kun heille valkenee, että toi on se tyyppi, joka on keksinyt Lätkä-Laurin, ihastus on käsinkosketeltavaa. Se on tosi mukavaa!

Tärkeät iltasadut

Toimittajana työskennelleestä Lipastista tuli lastenkirjailija puolivahingossa. Hän alkoi miettiä, voisiko joskus kirjoittaa jotain pidempääkin kuin lehtijuttuja. Ajatus syveni, kun hän luki iltasatuja omille pienille lapsilleen (jotka nyt ovat jo aikuisia). Osa iltasatukirjoista oli hyviä, osa oli surkeita, ja Lipasti mietti, osaisiko kirjoittaa tarinan itse. Pian Lipasti alkoi kirjoittaa myös aikuisille.

- Mutta kyllä mä rakastan lastenkirjoja! Lapsille on kiva kirjoittaa.

Lipastin rakkaus lastenkirjoihin näkyy myös työn laadussa, sillä tuoreen Junior Runebergin lisäksi hän on saanut lastenkirjoistaan Anni Polva -, LukuVarkaus- ja Kirjava Kettu -palkinnot.

Roope Lipasti lupaa, että uusi Lätkä-Lauri-kirja ilmestyy joka syksy niin kauan, kuin niille riittää kysyntää.

Lipasti kertoo itse olleensa 70-luvulla kasvaessaan erittäin lukeva lapsi. Hän luki niin paljon, että siirtyi jo varhain aikuisten osastolle ja luki neljännellä luokalla Sinuhe Egyptiläisen kaltaisia teoksia. Mutta Lipasti rakasti myös Astrid Lingreniä, Tarzaneita, Viisikoita, Monte Criston kreiviä ja Muskettisotureita.

Lopuksi Lipasti lupautuu antamaan vinkin siihen, kuinka lapset saataisiin lukemaan enemmän: iltasatu.

- Siitä ei saisi koskaan luopua! Pitää jatkaa niin pitkään kuin lapsi suinkin suostuu kuuntelemaan. Tiedän, että pienen lapsen vanhempina ollaan väsyneitä, mutta voisi ajatella, että se on laatuaikaa, vanhemman ja lapsen yhteinen vartti.

Lisäksi tärkeää on esimerkin voima, sillä lapset matkivat aina vanhempiaan. Jos aikuiset lukevat, kotona on kirjoja ja kirjastossa käydään pienestä asti, tavat siirtyvät.

- Ei auta kuin itsekin laittaa se kännykkä pois!

Ota kuunteluun

Elisa Kirjan ääni- ja e-kirja-palvelusta löytyvät Lätkä-Lauri-kirjat ja myös muita Roope Lipastin teoksia lapsille ja aikuisille. Lipasti tunnustaa, että on itse kuluttanut äänikirjoja rajallisesti, koska nauttii perinteisestä lukemisesta.

Hiljattain hän kävi kuitenkin lukemassa itse äänikirjaksi maaliskuussa ilmestyvän Porakonekirjoittaja-romaaninsa, joka on hyvin omakohtainen.

- Usein on varmasti enemmän uhka kuin mahdollisuus, jos kirjailija lukee teoksensa itse. Mutta näin nyt kuitenkin tein, ja se oli tosi kiinnostavaa! Tuli taas pieni innostus äänikirjoihin ja niitä voisi kyllä kuunnella enemmänkin!

Kommentoi »