Tuulilasi

Romutuspalkkio on nyt totta - katso paljonko saat vanhasta autostasi


Vuonna 2018 romutuspalkkiota varten on varattu 8 miljoonaa euroa valtion varoista syksyn budjettiriihessä tehdyn päätöksen mukaisesti.
Kuvat All Over Press

Esityksen mukaan palkkiota myönnettäisiin 1.1. – 31.8.2018. Romutuspalkkio maksettaisiin yksityishenkilöille uuden, vähäpäästöisemmän auton hankintaa varten, jos hän vie romutettavaksi vähintään 10 vuotta liikenteessä olleen auton. Lisäksi auton on pitänyt olla liikenteessä edellisenä kalenterivuotena. Tuen saajan tulee olla romutettavan auton omistaja.

Esityksen mukaan valtion varoista romutuspalkkiota maksettaisiin joko bensa- ja dieselkäyttöisten henkilöautojen tai etanoli-, kaasu-, ja ladattavien hybridiautojen hankintaa varten. Romutuspalkkiona tuettaisiin 1000 eurolla sellaisen bensa- tai dieselkäyttöisen henkilöauton hankintaa, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 110 g/km.

Etanoli-, kaasu- sekä ladattavien hybridiautojen hankintaan saisi romutuspalkkiota 2000 euroa. Etanoli- ja kaasuautojen kohdalla ei sovellettaisi 110 g/km hiilidioksidipäästörajaa, vaan tuen saamisen edellytys olisi etanolin tai metaanin käyttömahdollisuus autossa. Ladattavan hybridisähköauton akkuja voidaan ladata sähköverkossa.

”Päästöjen raja-arvo hankittavalle uudelle autolle on asetettu silmällä pitäen vuoden 2015 romutuspalkkiokokeilusta saatuja kokemuksia sekä EU:n autonvalmistajille vuodelle 2020 asettamaa raja-arvoa. Kaasuautojen ja ladattavien hybridien hankintaa tuetaan liikenteen uusien teknologioiden käyttöönoton vauhdittamiseksi ja kotimaisten polttoaineiden käytön mahdollistamiseksi”, liikenneministeri Anne Berner toteaa.

Romutuspalkkion myötä arvioidaan myytävän 7 400 uutta henkilöautoa, joista 3 300 olisi autoja, joita ei olisi ostettu ilman romutuspalkkiota, vaan niiden sijaan liikennöitäisiin vanhoilla suurempipäästöisillä autoilla. Romutuspalkkion myötä myydyistä autoista noin 30 % olisi henkilöautoille asetetun CO2 raja-arvon takia vähäpäästöisempiä kuin muutoin olisi ostettu.

Autoalalla on esityksen mukaan mahdollisuus osallistua romutuspalkkioon haluamallaan summalla tai uuden auton hinnanalennuksella. Esitys romutuspalkkiosta on valmisteltu vuoden 2015 romutuspalkkiokokeilun ehtojen ja kokemusten mukaisesti.

(Lähde: Liikenne- ja Viestintäministeriö)

Julkaistu: 27.9.2017