Tuulilasi

Romutuspalkkio maistuu kansalle – sähköauton hankintatuki ei

2


Romutuspalkkio maistuu kansalle – sähköauton hankintatuki ei

Vuoden 2018 aikana yli 5 000 autolle on tehty romutuspalkkiovaraus. Romutuspalkkion voi käyttää uuden, vähäpäästöisen henkilöauton hankkimiseen 31.8.2018. asti. Valtion romutuspalkkioon varatusta 8 miljoonasta eurosta on käytetty jo 68 %.
Teksti Tuulilasin toimitus
Kuvat Anssi Kienanen

”Romutuspalkkio ja hankintatuet ovat yksi tapa tukea liikenteen päästöjen vähentämistä. Vaihtoehtoiset käyttövoimat ovatkin kasvattaneet suosiotaan pikkuhiljaa ja kannattaakin kiinnittää huomiota myös siihen, että kaasukäyttöisiä autoja ja hybrideitä on hankittu romutustuella enemmän kuin perinteisiä dieseleitä”, toteaa Trafin pääjohtaja Mia Nykopp.

”Nelivuotisissa muuntotuissa sekä sähköauton hankintatuessa on vielä runsaasti potentiaalia hyödynnettävänä, mikä auton hankkijoiden kannattaa pitää mielessä. Tulevaisuudessa sähköauton hankkiminen tuleekin varmasti yhä useammalle realistiseksi vaihtoehdoksi tarjonnan lisääntyessä ja jakeluinfran laajentuessa”, jatkaa Nykopp.

Romutuspalkkion voi käyttää uuden, vähäpäästöisen henkilöauton hankkimiseen

”Romutuspalkkion käyttöä harkitsevien on kiinnitettävä erityisesti huomiota ehtojen täyttymiseen. Auton on muun muassa pitänyt olla hakijan omistuksessa viimeisen vuoden ajan ja liikennekäytössä romutushetkellä sekä ainakin jonkun aikaa vuonna 2017”, muistuttaa kehityspäällikkö Tuovi Tervasmäki.

Romutuspalkkiolla hankittavan auton tilaus täytyy tehdä elokuun loppuun mennessä. Romutuspalkkiolla hankittava auto on ensirekisteröitävä tämän vuoden puolella, joten palkkion voi hyödyntää vielä kesällä tilattaviin autoihin. Vanha auto on lain ehtojen mukaisesti romutettava ennen elokuun loppua.

Sähköauton hankintatukea haettu odotettua vähemmän

Uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada 2000 euroa valtion hankintatukea vuosina 2018–2021. Sähköautojen hankintatuesta on tähän mennessä tehty 105 varausta.

”Palveluntarjoaja voi hakea leasingauton hankintatukea Trafista myös erillisellä hakemuksella”, kertoo Tervasmäki.

Bensiini- tai dieselkäyttöisen henkilöauton muuttamisesta kaasu- tai etanolikäyttöiseksi voi muutosten kattamiseksi hakea Trafilta rahallista tukea. Tähän mennessä 1 000 euron muuntotukea auton muuttamisesta kaasukäyttöiseksi on haettu 44 autoon. 200 euron muuntotukea auton muuttamisesta etanolikäyttöiseksi on haettu 547 autoon.

Hankinta- ja muuntotuen osalta määrärahaa on kulunut tälle vuodelle varatuista rahoista noin 6 %.

Julkaistu: 19.6.2018