Tuulilasi

Romahtaako öljybisnes autoteollisuuden mullistuksen myötä?Romahtaako öljybisnes autoteollisuuden mullistuksen myötä?

Sähköautot ja autonominen ajaminen ovat tekemässä autoteollisuudelle samaa, mitä Apple teki matkapuhelinteollisuudelle 10 vuotta sitten.
Kuvat Tesla

Teslan nousu sähköautoissa sekä mm. Uberin ja Waymon palvelut ovat muuttamassa markkinaa samoin, mitä teki Apple haastaessaan aikoinaan Nokian ja muut isot matkapuhelinvalmistajat.

Jos autonomiset sähköautot saapuvat kyytiä tarvitsevan ihmisen luokse tarvittaessa kutsusta, se tulee muuttamaan koko autoilun ja autoteollisuuden.

”Pelkät sähköautot eivät saa aikaan niin isoa muutosta, mutta kun siihen lisätään yhteiskäyttöautot, autonomiset autot ja muu uusi teknologia, olemme jo eri tilanteessa”, sanoo BP:n teknologiajohtaja David Eyton.

”Moni näkee ison autojen käyttövoiman muutoksen akkujen kovan kehityksen sekä tiukentuvien päästörajoitusten ansiosta. Mutta nämä asiat ovat paljon monimutkaisempia. En näe sähköautoja korvaamassa kokonaan polttomoottoritekniikkaa, mutta jonkinlainen muutos mitta- ja voimasuhteissa tullaan näkemään”, sanoo puolestaan arvostettu ekonomisti Tim Harford.

Italian suurimman energiayrityksen ENEL:in johtaja Francesco Starace näkee sähköautojen edun siinä, että niiden moottoritekniikka on paljon yksinkertaisempaa kuin polttomoottoritekniikka.

”Se mahdollistaa suoraviivaisemman kehityksen ja innovaatiot autonomisen ajamisen osalta.”

Tutkijat ovat laskeneet, että autojen sähköistyminen saattaa vähentää öljyn kulutusta peräti 8 miljoonaa barrelia päivässä vuoteen 2040 mennessä. Tällä hetkellä esimerkiksi Saudi-Arabia tuottaa öljyä 7 miljoonaa barrelia päivässä. Sillä tulee olemaan toteutuessaan iso vaikutus öljyn hintaan; kun öljynkulutus laski 2008-2009 finanssikriisin aikana 1,7 miljoonaa barrelia päivässä, romahtivat hinnat barrelilta 115 eurosta 29 euroon.

Tämä ei silti automaattisesti tarkoita sitä, että se romahduttaisi vaikkapa BP:n ja Exxon Mobilin kaltaiset öljyjätit täysin kuten Apple romahdutti Nokian. Öljy-yhtiöiden bisnekseen kuuluu myös raakaöljyn muuntaminen kemikaaleiksi, joita tarvitaan esimerkiksi muovin ja lannoitteiden valmistuksessa. Joka tapauksessa kaikkien visioiden toteutuessa sähköistyminen tulee vaikuttamaan öljyteollisuuteen merkittävästi ja keikauttamaan taloudellisia voimasuhteita eri puolilla maailmaa.

Tällä hetkellä öljyä kulutetaan maailmassa 95 miljoonaa barrelia päivässä. Rajuimmillaan muutos voi olla samankaltainen, mikä tapahtui Steve Jobsin tuotua iPhonen markkinoille – harva tuolloin uskoi, millainen laajamittainen vaikutus sillä olisi alalle.

”Älypuhelimet erilaisine applikaatioineen loivat aivan uudenlaiset bisnesmahdollisuudet. Autojen sähköistyminen, kyytien jakaminen ja autonomiset autot voivat mullistaa kaiken parkkeeraamisesta vakuutuksiin, jälleenmyyntiin sekä tietenkin öljyn kysyntään”, arvioi Stanfordin yliopiston ekonomisti Tony Seba.

(Lähde: Automotive News)

Julkaistu: 22.9.2017