Tuulilasi

Rolls Roycen tulevaisuuden luksusauto ei tarvitse kuljettajaa – sopisi myös leffapahikselle


Rolls Royce on esitellyt oman visionsa tulevaisuuden luksusautostaan. Huimat, lähes pelottavat muodot omaava konseptiauto on myös itsestään ajava.
Teksti Max Lange
Kuvat BMW

Perinteikkään brittiläisen luksusautomerkin omistaa nykyään BMW, joka on viime aikoina juhlistanut omaa 100-vuotista taivaltaan esittelemällä konseptiautoja seuraavalle sadalle vuodelle. BMW VISION NEXT 100 -konseptin rinnalle esiteltiin nyt myös Rolls Royce VISION NEXT 100 -konseptiauto.

Suorastaan röyhkeän näköisen konseptin on loihtinut BMW:n päämuotoilija Adrian Van Hooydonk. Hänen sanojensa mukaan auto on äärimmäinen näyte tulevaisuuden luksustason liikkumisesta. Se on myös ensimmäinen täysin vain visioksi luotu auto Rolls Roycen 112-vuotisessa historiassa.

Konseptia pohdittaessa suunnittelijat kysyivät, että mikä luksuksen tulevaisuus, ja kuinka Rolls Royce voisi myös tulevaisuudessa vastata siihen. Ennen kaikkea modernit materiaalit ja valmistustavat mahdollistavat sen, että jokainen Rolls Royce on entistä personoidumpi ja yksilöllisempi.

VISION NEXT 100 -konseptin kokonaispituus on huimat 5,9 metriä, joka on kuitenkin vähemmän kuin merkin pidennetyn akselivälin Phantomissa. Autossa on kuitenkin suunniteltu hulppeat tilat vain kahdelle matkustajalle. Hieman piilossa olevat vanteet ovat nekin varsin pöyhkeät, peräti 28-tuumaiset.

Teknisesti tulevaisuuden Rolls Royce perustuu kevyisiin komposiittimateriaaleihin ja se on sähkökäyttöinen. Huomattavaa on myös, että Rolls Royce on jättänyt ratin ja muut ohjauslaitteet kokonaan pois.

Tulevaisuuden Rolls Royce -matkustajilla ei ole siis enää omaa chaffeuria, vaan ajamisen hoitaa tietokone. Matkustajia palvelee toki virtuaalinen assistentti Eleanor, joka osaa neuvoa matkustajia heidän suosikkikohteisiinsa. Takapenkkiläiset voivat keskustella Eleanorin kanssa äänikomennoilla.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 17.6.2016