Apu

Avun pääkirjoitus: Rokotteen ottamatta jättäminen on suurta itsekkyyttä – Vain rokotusten avulla pääsemme tästä painajaisesta

Avun pääkirjoitus: Rokotteen ottamatta jättäminen on suurta itsekkyyttä – Vain rokotusten avulla pääsemme tästä painajaisesta
Suomessa rokotteesta kieltäytyvät tietävät, että heidät hoidetaan, jos he sairastuvat. Maailmassa on valtavasti ihmisiä, jotka eivät rokotetta saa, vaikka haluaisivat, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 16.8.2021

Vapaus ei koittanut kesän jälkeen, vaan korona leviää taas nopeasti. Ei ihme. Pietariin piti päästä katsomaan jalkapalloa, festareilla hilluttiin ilman maskeja, baarit täyttyivät, tartunnanjäljittäjiä pakoiltiin ja karanteeneja välteltiin. Kesällä elettiin kuin koronaa ei olisikaan. Siksi tarvitaan taas rajoituksia, kunnes rokotettuja on tarpeeksi.

Moni väittää, ettei voi ottaa rokotetta terveydellisistä syistä. Samanlaisia väitteitä kuultiin maskikeskustelussa, vaikka maskia voivat käyttää lähes kaikki muut kuin hengityslaitteesta riippuvaiset potilaat sekä voimakkaasti ahdistuvat henkilöt, jotka ovat yleensä psykiatrisen hoidon piirissä. Astma on hyvin harvoin este maskin käytölle.

Koronarokotteet ovat tutkittuja ja turvallisia, ja vain hyvin harvan terveys estää rokotuksen ottamisen. Rokotuksen voi antaa, vaikka henkilöllä olisi elimistön puolustuskykyä heikentävä lääkitys tai hän olisi saanut kantasolusiirron. Verenohennuslääkkeen käyttö ei ole este rokotukselle eikä raskauskaan. Ruoka-aineen tai ampiaisen piston aiheuttama anafylaksia tai kananmuna-allergia ei estä rokottamista.

Tällaista ”en halua ottaa rokotetta” -keskustelua voidaan käydä vain rikkaissa maissa meidän etuoikeutettujen kesken. Suomessa rokotteesta kieltäytyvät tietävät, että heidät hoidetaan, jos he sairastuvat. Maailmassa on valtavasti ihmisiä, jotka eivät rokotetta saa, vaikka haluaisivat. He eivät koskaan pääse edes lääkäriin.

Rokotteen ottamatta jättäminen on suurta itsekkyyttä. Vain rokotusten avulla pääsemme tästä painajaisesta.

11 kommenttia