Apu

Robottitutkija ei valita työajoista – suorittaa 700 testiä viikossa

Robottitutkija ei valita työajoista – suorittaa 700 testiä viikossa
Robotti ja sen robottikäsi paiskivat laitoksessa hommia koko korona-ajan.
Julkaistu: 3.8.2020

Liverpoolin yliopiston tutkijoilla on mielenkiintoinen kollega, joka on paiskinut töitä laboratoriossa tauotta koko koronasulun ajan. Se on ohjelmoitava robotti, jonka robottikäsi siirtää kemiallisten kokeiden koeputkia tutkimuslaitteesta toiseen, seuraa reaktioita ja kirjaa niitä muistiin.

Tekoälyn avulla se pystyy hyödyntämään aiemmista kokeista saamiaan tuloksia ja ratkaisemaan, mitä tehdä seuraavaksi.

– Olen iloinen, että voin jatkaa tutkimustani, vaikken pääsekään labraan niin usein kuin ennen. Kun robotti tekee kokeita, voin itse keskittyä kotoa innovointiin ja uusien ratkaisujen etsimiseen, sanoo tohtori Benjamin Burger BBC:n videolla.

Parhaillaan robottitutkija tekee koesarjoja auttaakseen löytämään katalyytin, joka nopeuttaisi aurinkokennossa tapahtuvia reaktioita. Robotti voi helposti käydä läpi tuhansia näytteitä, joiden käsittely veisi ihmiseltä valtavasti aikaa. Siinä missä tutkija saattaa tehdä koko väitöstutkimuksensa aikana 700 kemiallista koetta, voisi robotti tehdä saman määrän viikossa.

– Robottikollega tekee töitä kellon ympäri. Se ei kyllästy eikä väsy, ei tarvitse lomaa – eikä se ole väsynyt viikonlopun jäljiltä, Burger vitsailee.

Robotti käsittelee näytteitä väsymättä ja kyllästymättä, vuorokauden ympäri.
Kommentoi »