Robottikoira pärjää rakennustyömailla nyt jo hanslankarin hommissa – Näin se pärjäsi tarkkuutta vaativassa työssä
Teknologia
Robottikoira pärjää rakennustyömailla nyt jo hanslankarin hommissa – Näin se pärjäsi tarkkuutta vaativassa työssä
Robotiikasta etsitään jatkuvasti apua rakennustyömaiden rutiinitehtäviin. Destia testasi Boston Dynamicsin Spot-robottikoiraa Kalasatamasta ­Pasilaan -hankkeella.
Julkaistu 29.5.2023
Apu

Robottikoira Spot pääsi näyttämään kyntensä Helsingin Kalasatamasta Pasilaan -raitiotietyömaalla toukokuun alussa. Nelijalkainen robotti kulki Sörnäistentunnelin suuaukon alueella selässään laserkeilain, jolla se keräsi pistepilvitietoa työmaan 3d-tietomallia varten.

Datan avulla työmaa-alueesta mallinnetaan digitaalinen kaksonen eli iso ­virtuaalinen alusta, jota hyödynnetään työmaan seuraavien vaiheiden mallinnuksessa.

Yhdysvaltalaisyritys Boston Dynamicsin kehittämä Spot-robottikoira on päässyt ennenkin Suomessa erilaisiin kokeiluihin, mutta harvemmin infratyömaalle. Testin avulla Destia selvittää, kuinka robotiikka voi auttaa työmaiden mallintamista ja tehostaa niiden toimintaa.

– Robottikoira on veikeä ilmestys, jonka työskentelyä on kiinnostavaa seurata. Se ruokkii mielikuvaa siitä, mitä erilaisia mahdollisuuksia robotiikka tuo tullessaan seuraavien vuosikymmenten aikana, sanoo Destian tutkimus- ja kehityspäällikkö Pekka Lammassaari.

BuildingPoint Finlandin etäohjattava Spot-robottikoira pääsee hankaliinkin paikkoihin. Se tekee toistuvan 3d-tiedonkeruutyön automaattisesti ja tehokkaasti sekä mahdollistaa nopean tiedonkulun työmaan ja toimiston välillä.

Spot kiipeää portaita ja kulkee esteiden yli törmäämättä ihmisiin. Robottiin voidaan liittää käsi, jolla se osaa avata ovia, noukkia tavaroita ja siirrellä telineitä.

Jakelurobotti vie paketit perille

Puhuva jakelurobottiauto HeRo ­(Helsinki Robot) puolestaan kuljettaa paketteja Kalasataman työmaille toukokuusta heinäkuuhun kestävässä kokeilussa. Robotti toimittaa ruuveja ja työ­kaluja Sörnäisten Würth Centeristä lähialueen työmaiden äkillisiin tarpeisiin. Englantia puhuva sähkökäyttöinen HeRo pystyy kuljettamaan kerralla 300 kiloa painavan lastin.

Ennen testejä alueen katuverkostoa on mallinnettu HeRon itsenäistä kulkua ­varten. Kokeilu on osa EU-rahoitteista URBANE-hanketta. Siinä vastaavia ­viimeisen kilometrin kuljetuskokeiluja tehdään myös Italiassa, Espanjassa ja Kreikassa. Suomesta hankkeessa ovat mukana Forum Virium Helsinki, Helsingin kaupunki, LMAD ja DB Schenker.

Kommentoi »