Robottiautopuolisot Marilyn ja Martti ihastuttavat
Puheenaiheet
Robottiautopuolisot Marilyn ja Martti ihastuttavat
Martti on ensimmäinen lumen ja jään haastanut robottiauto.
Julkaistu 19.1.2018
Apu

VTT:n robottiauto Martti on kehitetty vaikeisiin keliolosuhteisiin, joissa esimerkiksi kaistaviivat ovat lumen peitossa ja lumipyry haittaa näkyvyyttä. Joulukuussa se onnistui ensimmäisenä automaattisena autona ajamaan täysin itsenäisesti lumisella tiellä. Ajonopeus Muonio E8-älytiellä nousi 40 kilometriin tunnissa, mikä on todennäköisesti uusi epävirallinen maailmanennätys, jonka automaattiauto on lumikelissä saavuttanut.

VW Touaregin alustalle kehitetyn sinisen Martin esikuvana toimi sen kaupunkiajoon kehitetty punainen puoliso Marilyn, joka on Suomen ensimmäinen kokeiluluvan tieliikenteeseen saanut robottiauto. 

Autot eroavat toisistaan kameroiden, antennien, antureiden ja laserskannerien määrässä ja sijoittelussa. Esimerkiksi Martin kolme laserskanneria nuuskivat ympäristöä vain auton edessä, kun Marilynin antureista kaksi katsoo eteen- ja yksi taaksepäin. Autojen älytoimintojen tehtävänä on muodostaa tilannekuva ja ohjata niitä niin, että ajo sujuu suunnitellulla tavalla millisekuntien ja senttimetrien tarkkuudella.

– Kun keväällä 2017 me tutkijat opetimme Marilyniä ajamaan, niin syksyllä se on opettanut meitä tekemään Martista sellaisen, että tämä pärjää puolisonsa kanssa ja noudattaa reitillään GPS- ja suuntatietoja, kertoo projektipäällikkö Matti Kutila VTT:n RobotCar Crew´sta.

VTT kehittää edelleen autojen optisia komponentteja ja tutkan resoluutiota sekä rakentaa lisää älykkyyttä anturien kyvykkyyttä haistelevaan ohjelmistoon. Tavoitteena on, että autot pärjäävät moitteettomasti myös liukkaalla tiellä, jossa näkyvyyttä haittaavat peittynyt tienreuna tai sumu. 

Kotimaisten yhteistyökumppanien lisäksi VTT tekee tiivistä yhteistyötä Euroopan autoteollisuuden kanssa. 

Teksti: Marjukka Puolakka

Kommentoi »