Apu

Rikoksia yön pimeydessä: 3 x vetävä dekkari

Rikoksia yön pimeydessä: 3 x vetävä dekkari
Syksy, mikä ihana tekosyy vetäytyä vetävän rikosromaanin pariin. Arviovuorossa Michael Connelly: Yön pimein hetki (Gummerus), Niko Rantsi: Sinun puolestasi vuodatettu (Tammi) ja Kale Puonti: Manni (Bazar).

Michael Connelly: Yön pimein hetki (Gummerus)

Yön pimein hetki yhdistää ensimmäistä kertaa Connellyn tutun hahmon, jo parissakymmenessä kirjassa esiintyneen Harry Boschin ja yhdessä kirjassa aiemmin nähdyn Renée Ballardin. Itse en ole aiempia Bosch-kirjoja lukenut, mutta Ballardin tähdittämä Yövuoro (Gummerus) oli vetävä rikosromaani. Omia, ehkä vähän epäsovinnaisia polkujaan kulkevat rikosetsivät yhdistävät nyt voimansa selvittämättä jääneen rikostapauksen vuoksi. Toivoa sopii, että yhteistyölle syntyy jatkoa, sillä Yön pimein hetki tarjoaa vetävän ja polveilevan juonen, jossa on juuri sopiva annos paikallisväriä, niin että lukijan on helppo kuvitella itsensä Los Angelesin kaduille yön pimeyteen.

Teinityttö on murhattu ja tapaus on ajanut tytön äidin ojan pohjalle. Bosch ottaa naisen luokseen asumaan pitääkseen tämän kuivilla ja vannoo selvittävänsä tytön kohtalon. Erinäisten käänteiden jälkeen Ballard lyöttäytyy tutkimaan samaa tapausta luppoajallaan.

Kirjan hahmot ovat sopivan rosoisia ja elämää nähneitä, mutta erityisesti Ballardin hahmo on mahtava. Ikuiseen yövuoroon määrätty erinomainen ja periksiantamaton etsivä ratkoo rikoksia yöt ja surffaa päivät, eikä anna työpaikkakiusaamisen lannistaa itseään. Ballard varastaakin ainakin tässä kirjassa show'n, saa nähdä miten jatkossa.

Selina Keränen

Niko Rantsi: Sinun puolestasi vuodatettu (Tammi)

Jos tarkka arkisen poliisityön kuvaus kiinnostaa, kannattaa tarttua keskusrikospoliisin tutkijana työskentelevän Niko Rantsin esikoisdekkariin. Sinun puolestasi vuodatettu kertoo Veli-Matti Suojasesta, poliisista, jota tuttu pikkurikollinen on vainonnut jo pidempään. Kun piina alkaa varjostaa koko perheen elämää ja muuttua vaaralliseksi, poliisi päättää laittaa tilanteelle pisteen.

Samaan aikaan Suojasen lapsuudenystävä sotkeutuu ammattirikollisen bisneksiin, ajautuu vaaralliseen umpikujaan ja tarvitsee poliisiystävänsä apua. Tapahtumat kietoutuvat eräästä venevajasta löytyneen ruumiin ympärille, ja pian Veli-Matti Suojanen huomaa istuvansa pöydän väärällä puolella, kuulusteltavana.

Kirjan tapahtumat etenevät hyvin, mutta alkupuolella oli hieman vaikeuksia muistaa, kuka on kuka. Vähempikin henkilögalleria olisi riittänyt. Rantsi kuvaa uskottavasti rikostutkinnan puuduttavaa puurtamista, mutta tuo esiin myös poliisityön inhimillisen puolen. Poliisitkin ovat vain ihmisiä ja heihin kohdistuu kohtuuttomiakin paineita.

Marja Aarnipuro

Kale Puonti: Manni (Bazar)

Pitkän uran huumepoliisina tehnyt Kale Puonti tutkii nykyisin työkseen romanssipetoksia ja touhuaa musiikkibisneksessä. Hänen esikoisdekkarinsa Manni aloittaa Helsingin huumepoliisin työstä kertovan Pasilan Myrkky -rikosromaanisarjan vakuuttavasti ja viihdyttävästi.

Manni kertoo yövartijana työskentelevästä insinööriopiskelijasta, joka törmää henkirikoksen yhteydessä salaisuuteen ja ajautuu vähitellen yhä syvemmälle alamaailman kiemuroihin. Tilaisuus tekee Mannista varkaan ja koko hänen elämänsä mullistuu. Kirjan keskushahmo on kuitenkin rikosylikonstaapeli Pesonen, jonka työskentelyn, ajatusten ja tunteiden kuvauksesta huomaa, että kirjoittaja tuntee huumepoliisien kuviot.

Vetävän juonen ohella Mannissa käsitellään myös Jari Aarnion entiseen organisaatioonsa jättämiä haavoja ja poliisioikeudenkäyntiä, jossa Helsingin poliisijohtoa syytettiin tietolähteiden epäselvyyksistä. Hyvä, että Puonti sai kirjoitettua nuo traumat ulos systeemistään niin, että hän voi sarjan seuraavassa osassa keskittyä puhtaasti juonen kuljetukseen. Odotan sarjan seuraavaa osaa, joka näyttääkin ilmestyvän tammikuussa nimellä Milo. Puonti vaikuttaa tuotteliaalta, sillä sarjan kolmas osa on aikataulutettu ilmestyväksi syksyllä 2021.

Marja Aarnipuro

Julkaistu: 13.10.2020
Kommentoi »