IS: Riki Sorsa on kuollut
Puheenaiheet
IS: Riki Sorsa on kuollut
Laulaja Riki Sorsa ei enää toipunut lokakuussa uusiutuneesta syövästä.
Julkaistu 10.5.2016
Apu

Laulaja Riki Sorsa kuoli syöpään kotonaan Helsingissä 63-vuotiaana, kertoo Ilta-Sanomat.

Sorsa sairastui kurkku- ja nielusyöpään kymmenen vuotta sitten, mutta parani siitä tehokkaan hoidon avulla. Lokakuussa 2015 hän sai kuulla syövän uusiutuneen. Tällä kerralla keuhkoista löytyi kaksi syöpäpesäkettä. Syöpä leikattiin ja Sorsa sai sytostaattihoitoja, joiden aluksi uskottiin auttaneen.

Helmikuussa 2016 Sorsa kertoi Syöpäjärjestöjen videolla tupakoineensa 30 vuoden ajan. Koskettavassa puheenvuorossaan hän mietti, oliko lopettanut liian myöhään.

Pian videon julkaisun jälkeen Sorsa sai tiedon syöpänsä leviämisestä ja uskoi elävänsä elämän viimeisiä viikkoja.

- On ihmeellistä, ettei minulla ole kipuja, vaikka syöpä on levinnyt joka paikkaan. Sädehoidon jälkeen tapaan lääkärin. Katsotaan sitten, koska muutan Terhokotiin ja milloin pääsen syvään uneen, Riki Sorsa kertoi helmikuussa Avun päätoimittajalle Marja Aarnipurolle. Rintasyövän sairastaneen Aarnipuron kanssa Sorsa keskusteli syövästä usein sairauden eri vaiheissa, ylä- ja alamäissä.

Sairauden loppuvaiheen Riki Sorsa vietti enimmäkseen kotonaan ja kertoi olevansa rauhallisella ja myönteisellä mielellä.

Tapaninpäivänä 1952 syntynyt Riki Sorsa aloitti muusikonuransa 16-vuotiaana Helsingin Lauttasaaressa toimineessa The Zoo -yhtyeessä. Ensimmäisen sooloalbuminsa Changing Tunes hän julkaisi vuonna 1981. Samana vuonna hän myös edusti Suomea Eurovision laulukilpailussa viisulla Reggae OK, joka sijoittui kisassa 16:nneksi.

Pari vuotta myöhemmin hän lauloi suurimman hittinsä MuuttohaukanJoki ja Haaveissa vainko oot mun.

Kurkkusyöpään sairastuminen vuonna 2006 katkaisi Sorsan uran laulajana. Vaikea sairaus heikensi hänen kuuloaan ja tuhosi suuren osan sylkirauhasista. Sorsa ei moneen vuoteen pystynyt laulamaan, mutta säännöllisen harjoittelun seurauksena pystyi vielä levyttämään vuonna 2013 ilmestyneen albumin Kun tunnet rakkauden.

- Ennen sairauttani minulla oli kiire olla Riki Sorsa. Nyt ei ole enää kiire mihinkään. Näen elämän eri tavalla kuin ennen, olen saanut järkeä päähäni ja ehkä hieman tolkkua juttuihini. Vanha fraasi "elämä opettaa" tuli todeksi, Riki Sorsa mietti Avun haastattelussa tammikuussa 2014.

Kommentoi »