Tuulilasi

Riita halki - Uber maksoi Waymolle satoja miljoonia


Noin vuosi sitten Googlen autonomisen ajamisen yksikkö Waymo haastoi kyytipalveluyritys Uberin oikeuteen liikesalaisuuksiensa varastamisesta.
Kuvat Waymo

Tällä viikolla yhtiöt kohtasivat oikeudessa, mutta Uber päättikin yllättäen oikeustaistelun sijaan maksaa korvaukset Waymolle.

Automotive Newsin mukaan maksettavaksi sovittiin noin 245 miljoonaa dollaria. Waymo sanoi ensin kärsineensä 1,9 miljardin tappiot ja vaati 500 miljoonaa korvauksia. Summa maksetaan osakkeina, joten Waymo saa 72 miljardin arvoiseksi arvioidusta Uberista 0,34 prosentin osuuden.

”Olemme sitoutuneet tekemään Uberin kanssa yhteistyötä varmistaaksemme, että jokainen yhtiö kehittää omaa teknologiaansa. Tämä sisältää sopimuksen, jonka mukaan Uber ei saa käyttää mitään Waymon luottamuksellista aineistoa ohjelmistoissaan ja laitteissaan”, Waymo tiedotti.

Myös Uberin pääjohtaja Dara Khosrowshahi julkaisi tiedotteen.

”Haluan tehdä selväksi, että mitään Waymon salaisuuksia ei päätynyt Uberille. Emme usko myöskään, että olisimme käyttäneet mitään Waymon oleellista informaatiota autonomisen teknologian kehityksessä. Nyt otamme askelia yhdessä Waymon kanssa varmistaaksemme, että tutkamme ja ohjelmistomme ovat vain oman hyvän työmme tulosta.”

Riita alkoi elokuussa 2016, kun Uber osti start up -yritys Otton. Sen perustaja Anthony Lewandowski työskenteli Googlen autonomisen ajamisen yksikössä. Otton myynnin jälkeen hän siirtyi Uberin palvelukseen. Google syytti häntä luottamuksellisen aineiston varastamisesta ennen lähtöään yrityksestä. Waymo väitti Uberin tienneen, että Lewandowski käytti suunnittelussaan varastettua materiaalia.

Vaikka asia on nyt sovittu, Waymo on haastanut oikeuteen Lewandowskin ja Otton toisen perustajan Lior Ronin. Myös Yhdysvaltain oikeusministeriö tutkii Lewndowskin toimia.

Julkaistu: 12.2.2018