Mondo

Retkiluistelija Tuomas Hannikainen tietää miltä kuulostaa kun jää laulaa

Retkiluistelija Tuomas Hannikainen tietää miltä kuulostaa kun jää laulaa
Suomen retkiluistelijat -seuran vetäjä Tuomas Hannikainen on harrastanut retkiluistelua 25 vuotta. Jäälle vetää upea talvinen saaristo ja luonnonrauha.
Julkaistu: 31.1.2019

Mikä on retkiluistelussa parasta?

Luonto. Luistelen pää­­asiassa merellä. Saaristo ja meri ovat talvella vähintään yhtä hie­­noja kuin kesällä, mutta siellä saa olla täysin yksin, kuin Lapissa. Helsingin keskustasta tällaiseen tunnelmaan pääsee jo muutamassa minuutissa.

Milloin on hyvä sää luisteluun?

Tuulella on vaikutusta. Jos haluaa nauttia, kannattaa mennä myötätuuleen – niin kuin elä­­mässä muutoinkin. Jään pinnan liukkaudella on iso merkitys. Auringonpaiste on mahtavaa mutta voi vaikeuttaa jään lukemista.

Mistä voi tietää, että jää on turvallista?

Se ei ole ihan helppoa. En suosittele lähtemään luonnonjäille yksin, vaan aina kokeneen seurassa tai liittymällä Suomen retkiluistelijoihin. Selvitän tilannetta säätiedotuksista, satelliitti­kuvista ja seuraamalla retki­luistelijoiden havaintoja verkossa. Luistel­lessa tökin jääsauvalla ja kuuntelen jäätä. Sanotaan, että se laulaa. Mitä korkeampi ääni jäästä lähtee, sitä heikompaa se yleensä on. Mukana pitää aina olla myös turvavälineet, kuten naskalit.

Etelä-Suomen hienoin reitti?

Koko alue on täynnä hienoja retkiluistelupaikkoja. Itse olen ihastunut kotiseutuni Porvoon saaristoon. Siellä luistelu on hieno­piirteistä ja vaihtelevaa. On saaria, kanaaleita ja avomerta.

Upein luistelukokemuksesi?

Baikaljärvi. Siellä on kevättalvisin jäätä puolitoista metriä eikä lunta missään. Se on aivan mahtavaa!

Kommentoi »