Tuulilasi

Rengaspainevaroittimet kaikkiin uusiin autoihin marraskuussa – myös Suomessa


Marraskuusta 2014 alkaen kaikissa uusissa henkilöautoissa tulee olla EU-säädöksen mukainen rengaspaineen seurantajärjestelmä.
Kuvat Anssi Kienanen, TL-kuva-arkisto

Suomessa seurantajärjestelmä ollaan ottamassa käyttöön EU-säädöksen mukaisesti, mutta siihen liittyvät puutteet eivät automaattisesti ole hylkäysperuste katsastuksessa.

Rengaspaineiden seurantajärjestelmän tuomat hyödyt liikenteen turvallisuudelle on arvioitu olevan Suomen olosuhteissa niiden aiheuttamia kustannuksia suuremmat, kertoo Trafi.

Rengaspaineiden seurantajärjestelmällä voidaan kuitenkin saavuttaa tämän lisäksi myös muita hyötyjä, sillä liian alhaiset rengaspaineet vaikuttavat auton ajo-ominaisuuksiin, lisäävät polttoaineen kulutusta ja lyhentävät renkaiden käyttöikää.

Rengaspaineiden seurantajärjestelmä ilmoittaa kuljettajalle, jos paineet renkaassa poikkeavat oikeasta arvostaan. Näin kuljettajalle tarjoutuu entistä paremmat mahdollisuudet rengaspaineiden seurantaan ja ylläpitoon.

Seurantajärjestelmiä on aktiivisia ja passiivisia. Aktiivisissa järjestelmissä jokaiseen renkaaseen asennetaan paineanturi ja passiivisessa järjestelmä laskee renkaiden pyörimisnopeudesta, ovatko rengaspaineet sopivat.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 25.6.2014