Tuulilasi

Renaultilta mielenkiintoinen veto – pääjohtajan palkka riippuu sähköautojen myynnistäRenaultilta mielenkiintoinen veto – pääjohtajan palkka riippuu sähköautojen myynnistä

Renaultin pääjohtajalla Carlos Ghosnilla on erityinen syy vauhdittaa yhtiön sähköautojen myyntiä – nyt merkittävä osa hänen tulevasta palkastaan on nimittäin siitä kiinni.
Teksti Tuulilasin toimitus
Kuvat All Over Press

Renaultia vuodesta 2005 johtanut Ghosn sai perjantaina johtokunnan siunauksen uudelle nelivuotiskaudelle. Ghosn joutui kuitenkin tyytymään 19 % peruspalkan alennukseen, joka on kuitenkin edelleen miljoona euroa vuodessa. Ghosnin päätehtävä viimeisellä kaudellaan on valmistaa Renault-Nissan-Mitsubishi-allianssi aikakauteen ilman häntä.

Peruspalkan lisäksi Ghosnin pitkän ajan bonukset putoavat 100 000 Renaultin osakkeesta 80 000 osakkeeseen. Tähän asti bonukset ovat määräytyneet puhtaasti taloudellisen tuloksen pohjalta, mutta nyt asiantila muuttuu.

Uuden systeemin mukaan 30 % Ghosnin bonuksista riippuu sähköautojen myyntilukemista. Jos luku on yli 5 % tavoitetta korkeampi, Ghosn saa täydet 30 %, mutta jos tavoite täyttyy niukemmin, jää bonus 21 prosenttiin. Renault ei ole kertonut, mikä sen sähköautojen myyntitavoite on. Viime vuonna täyssähköisiä autoja myytiin 36 000 kappaletta, mikä oli 10 000 kappaletta enemmän kuin vuonna 2016.

Todennäköisesti tavoite on täysin saavutettavissa, sillä kaikki asiantuntijat uskovat sähköautojen myynnin kasvavan etenkin Euroopassa ja Kiinassa.

"Me tulemme näkemään huiman sähköautojen kysynnän kasvun seuraavan viiden vuoden aikana”, Ghosn kertoi osakkeenomistajille.

Vuonna 2011 Ghosn ennusti, että Renaultilla olisi vuonna 2013 kapasiteettia valmistaa vuosittain 500 000 sähköautoa. Vuoden 2010 jälkeen Renault-Nissan-Mitsubishi on myynyt yhteensä tuon määrän sähköautoja.

Renaultin usko on kuitenkin vahva, sillä se investoi tänä vuonna miljardi euroa sähköautojen tuotantoon Euroopassa.

”Tiedän, että investointimme sähköautoihin ei ole vielä maksanut itseään takaisin, mutta muutaman vuoden päästä koko maisema näyttäytyy täysin toisenlaisena kuin nyt”, Ghosn vakuutteli sijoittajille.

Julkaistu: 19.6.2018