Tuulilasi

Renault satsaa isojen markkinoiden halpisautoihin: ”Tällaista ei ole ihan helppo tehdä”


Renaultin Global Access Program on jo keväästä 2015 keskittynyt myymään isoille köyhempien maiden markkinoille halpoja autoja.
Kuvat Renault

Esimerkiksi Dacian brändiä myydään Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa, Kwidiä Intiassa ja Brasiliassa sekä Kapturia Venäjällä, Intiassa ja Brasiliassa. Marc Suss on Global Access Programin johtaja, ja hän vakuuttaa yhtiön jatkavan samalla linjalla.

”Haluamme myydä edullisia autoja paljon eri puolille maailmaa. Ideana on talouden ja voitollisuuden näkökulmasta autojen suunnittelu suhteessa kustannuksiin. Emme toimi perinteisellä tavalla näiden autojen kanssa. Kokoonnumme yhteen ja joku kertoo, että tuo tai tämä komponentti on saatava 50 eurolla, mistä saamme sen. Kaiken avain on kustannusten pysyminen aisoissa”, Suss sanoo Automotive Newsille.

”Toinen tärkeä asia on globaali ajattelu ja volyymi. Valmistamme esimerkiksi Dacia Dusteria Romaniassa, Venäjällä, Kolumbiassa, Brasiliassa ja Intiassa. Toinen asia on skaala; jos sanomme tavarantoimittajalle, että haluamme 100 000 kappaletta, sillä on tietty hinta. Mutta hinta on eri, jos tilaamme 500 000 komponenttia.”

Sussin mukaan edullisten autojen myynti kasvaa koko ajan.

”Myös Euroopassa edullisten autojen segmentti kasvaa tasaisesti. Monilla ihmisillä on eri puolilla maailmaa taloudellisesti hankalaa ja he haluavat edullisemman auton. Jos ajatellaan nykyajan sähköautoja ja autonomisia autoja, lopulta maailmassa aika harvalla on varaa sellaisiin, uskoakseni 80 % kuluttajista ei ole.”

Kovin moni muu globaali autonvalmistaja ei ole lähtenyt Renaultin kanssa samalle halpislinjalle.

”Omat ennusteemme kertovat siitä, että myös tässä segmentissä kilpailu tulee kiristymään. Mutta lopulta tällaisen tuotannon rakentaminen ei ole ihan helppoa. Monien yhtiöiden toimintakulttuuri ei salli näin rankkaa kustannusajattelua tuotannossa. Olemme hyvin tyytyväisiä tämänhetkiseen tilanteeseen”, Suss sanoo.

Julkaistu: 23.12.2017