Tuulilasi

Renault-pomo: itsestään ajavat autot liikenteeseen 2018 – jos laki sallii


Itsestään ajavat autot voivat olla teillämme jo neljän vuoden päästä, jos laki ei sitä kiellä, kertoo Renault-Nissan liittouman pomo Carlos Ghosn.
Kuvat Renault

Monet isot autonvalmistajat sekä teknologiafirmat ovat jo kauan kehitelleet itsestään ajavia autoja. Esimerkiksi Googlella ja Mercedesillä on ollut jo useita liikkuvia testiautoja todellisessa liikenteessä, kirjoittaa Reuters.

Myös Renault on kehittänyt itsestään ajavia autoja. Renaultin Next 2-prototyyppi osaa liikkua itsestään alle 30 km/h vauhdissa, jolloin kuljettajan tarvitsee istua vain ratin takana. Järjestelmä tukeutuu GPS-paikannukseen, kameroihin ja sensoreihin.

Ghosnin mukaan ongelma ei ole teknologiassa, vaan lainsäädännössä ja itsestään ajavien autojen vastuukysymyksissä. Kuka on esimerkiksi vastuussa silloin, kun kukaan ei istu autossa, mutta auto ajaa itsekseen.

Ensimmäiset itsestään ajavat autot tulisivat liikenteeseen 2018 "pioneerimaissa", kuten Ranskassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Kaupallistuminen alkaisi Euroopassa 2020, sanoo Ghosn.

YK päätti aiemmin tänä vuonna, että kuljettajat saavat irrottaa kädet itsestään ajavan auton ratista. Muutokseen myötävaikuttivat Saksa, Italia ja Ranska, joiden autonvalmistajat uskovat ohittavansa Yhdysvallat itsestään ajavien autojen pioneereina ja tuovansa ensimmäiset autot teillemme.

Jos YK:n päätös onnistuu poistamaan kaikki byrokraattiset pykälät ja esteet, saisivat autot ajaa itse, jos järjestelmä voidaan katkaista tai ottaa haltuun kuljettajan toimesta. Kuljettajan on oltava ratin takana kaikkina aikoina.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 6.6.2014