Apu

Remu Aaltosella on metodi vaivoista selviämiseen: "En ikinä ajattele sairauksia – Ajattelen ­kauniita, hyviä asioita"

Remu Aaltosella on metodi vaivoista selviämiseen: "En ikinä ajattele sairauksia – Ajattelen ­kauniita, hyviä asioita"
Remu Aaltonen täyttää tammikuussa 74 vuotta, ja musiikinteko jatkuu. Koronakin on sairastettu, joten legendalla on armotonta sanottavaa rokotuksista kieltäytyvistä ihmisistä.
Julkaistu: 23.12.2021

Remu Aaltonen nauttii taiteilijaeläkettä, mutta hänen legendaarisen Hurriganes -yhtyeensä musiikki elää – ja Remulla ­riittää kysyntää.

Syksyllä on julkaistu monta levyllistä Remun laulua, pari vanhaa keikka­taltiointia sekä ihan uusiakin tulkintoja. Ne Remu levytti toimittaja-muusikko Petri Laukan Skuugi Darlings -yhtyeen kanssa. Laukka on kirjoittanut kirjan Remu ja Hurriganes Kekkoslovakiassa sekä väitellyt tohtoriksi Hurriganesista, mutta nyt hän on kokenut myös levynteon Remu Aaltosen kanssa. Eikä vain Remun, sillä Rocking All Life Long -albumille muutettiin ääniaalloiksi kasvin värähtelyä eli levyllä laulaa kasvi.

Se oli jotakin uutta Remullekin!

Levylläsi laulaa kasvi. Mikäs juttu?

Sitä olisi pitänyt olla vielä enemmän. Ne on sellaisia ääniä, joita ei ole missään muualla. Luonnolla on meille asiaa. ­Sibbe-ukkokin (Jean Sibelius) käveli ­metsissä. Sieltä se ne kaikki aiheensa sai.

Täytät tammikuussa 74 vuotta. Olet Suomen ehkäpä tunnetuin rockartisti. Mitä rock’n’roll merkitsee sinulle nykyisin?

Rock’n’roll on koko ihmisen elämä. Ja ­siihen kuuluu ilo, sivistys ja monta muuta asiaa. Mutta missä ne ovat nyt?

"Mitä onnellista täällä on? Ihmisten naama roikkuu. Okei, ovat ne onnellisia, kun ovat jurrissa."

Eikö tässä ajassa ole rock’n’rollia?

Ei todellakaan! Noi ministerit kirjoittaa, että Suomi on maailman onnellisin kansa ja tämä maailman kaunein maa. Mitä onnellista täällä on? Ihmisten naama roikkuu. Okei, ovat ne onnellisia, kun ovat jurrissa. Mutta ei saada sanaa suusta, kun ollaan selvin päin.

Kuinka monta hienoa ­taiteilijaa on pantu nippuun, kun ne ovat olleet niin ujoja ja ottaneet sen takia maljakkoa? Ja sivistys on kadonnut kokonaan. Pitäis olla enemmän samaa mieltä.

Nyt ollaan monesta asiasta eri mieltä, muun muassa koronarokotuksista. Oletko sinä ottanut niitä?

Just lyötiin kolmas naula olkapäähän. Oli mullakin korona tänä syksynä. Mutta ei ollut mitään oireita, en ollut kipeä. Tehtiin testi ja sanottiin, että koronaa se on. Ja sitten olin tässä kotona varmaan kuukauden, vähän niin kuin karanteenissa.

"Ihmiskunta on ollut monta kertaa olemassa, mutta aina se on tuhoutunut, koska se on luokiteltu kehittymättömäksi lajiksi."

Mitä haluaisit sanoa ihmisille, jotka eivät tahdo ottaa koronarokotuksia?

Ne kuolee siihen. Vaikka ihmisille lyötäisiin laastari suuhun ja sanottaisiin, että viikkoon et saa puhua tai kuolet, niin kuinka moni antaisi sen laastarin olla?

Kato kun ne ihmiset eivät tunne itseään, eivät tiedä ketä ne ovat, niiden pitää läpättää ja pälpättää. Ja suurin osa on skeidaa, mitä ne puhuvat. Ihmisten olisi hyvä olla välillä hiljaakin ja miettiä vähän asioita.

Ihmiskunta on ollut monta kertaa olemassa, mutta aina se on tuhoutunut, koska se on luokiteltu kehittymättömäksi lajiksi. Tämä osoittaa taas periaatteessa sitä. Korona on koettelemus ihmiskunnalle.

"Ajattelen, että on niin paljon tekemistä, että vielä ei ole aikaa kuolla."

Pelkäätkö kuolemaa?

Miten sitä voi pelätä? Siinähän sielu irtaantuu ja synnit ja koko jätekasa jää alas. Jos on huono omatunto, niin kuolemaa voi pelätä. Mutta mun omatunto on puhdas, totta kai. Suurimmat pahantekijät nukkuvat tosin kyllä yönsä hyvin, kun niillä ei ole omaatuntoa ollenkaan.

Ajattelen, että on niin paljon tekemistä, että vielä ei ole aikaa kuolla. On tavoitteita – ja sopimuksia, jotka täytyy tehdä. Jos jään eläkkeelle niin, etten tee mitään, niin silloin mä kuolen.

Pidätkö itseäsi onnekkaana, kun olet selvinnyt pahoista onnettomuuksista – 25 vuoden takaisesta koiravaljakkoturmasta ja pahasta autokolarista – hengissä?

Kaaduin joskus Pasilassa. Lamput (silmälasit) lensi monen metrin päähän. Ihmisiä oli heti paljon ­auttamassa. No sitten lekuriin, ja siellä kuvattiin jalka – jossa olikin tulehdus. Just olin käynyt ­toisella lääkärillä, joka ei ollut huomannut mitään. Eli jos en olisi kaatunut, tulehdusta ei olisi ikinä huomattu ja jalka olisi leikattu poikki (amputoitu). Onni onnettomuudessa.

"Olen tyytyväinen, jos pystyn jeesaamaan jotain toista ihmistä. Siitä ei tarvitse saada mitään massia. Auttamisesta tulee hyvä mieli."

Lähipiirisi mukaan et koskaan valita, vaikka terveytesi on reistaillut monella tavalla ja kipujakin on ollut. Miten ­pystyt olemaan niin tyytyväinen?

En ikinä ajattele sairauksia. Ajattelen ­kauniita, hyviä asioita. Mitä teen, mitä aletaan tehdä. En vaivu horrokseen. En tunne, että olen kipeä. Jos on kipuja, en valita. Ja vaikka liikkuu vähän huonosti, niin sitten kun pääsen kannuihin (rumpujen taakse)… ei mitään. Ihan kuin kaikki olisi kunnossa.

Milloin tajusit, että sinusta tulee ­taiteilija?

En pidä itseäni taiteilijana. Kulutan vain aikaa. Jokaisella on maan päällä joku tehtävä. Tunnen eläväni, kun teen musiikkia. Hion ja hion jotain juttua, kunnes olen tyytyväinen. Olen perfektionisti. Uskon, että jos joku juttu on mun mielestä hyvä, se kelpaa muillekin. Olen tyytyväinen myös, jos pystyn jeesaamaan jotain toista ihmistä. Siitä ei tarvitse saada mitään massia. Auttamisesta tulee hyvä mieli.

Millainen isoisä olet? "Paras tietysti! Poikien kanssa etsitään landella matoja. Jos ne eivät ole kunnolla, olen niille veemäinen."

Millainen isoisä olet?

Paras tietysti! Poikien kanssa etsitään landella matoja. Yritän pysyä perässä, mutta ne puhuvatkin niin nopeasti, ettei se ole helppoa. Ja jos ne eivät ole kunnolla, olen niille veemäinen. Itsehän sain broidien kanssa selkään skidinä varmuuden vuoksi, jos naapurissa oli jotain hajonnut. Ja totta kai olen kaikkien lastenlasten kanssa tekemisissä.

Kerro jokin salaisuutesi?

Sitä ei moni tiedä, mutta uskon ­korkeampiin voimiin.

Henry Remu Aaltonen

  • Syntyi: 10.1.1948 ­Helsingissä.

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: lapsia ja ­lapsenlapsia.

  • Ajankohtaista: Rocking All Life Long -albumi yhdessä Skuugi Darlings -yhtyeen ­kanssa.

10 kommenttia