Tuulilasi

Rekisteröinnit alkuvuonna roimasti miinuksella


Henkilöautojen ensirekisteröinnit jäivät alkuvuonna 15,5 % viimevuotista vähäisemmiksi. Hyvin ei sujunut muukaan autokauppa, sillä pakettiautoja myytiin 20,2 % edellisvuotta vähemmän. Kuorma-autoilla tuli miinusta vain 6,8 %, mutta markkinat ovat kyntäneet syvällä jo pitkään. Linja-autojen 29,8 % vähennys selittyy joukkoliikenteen tulevaan kilpailuttamiseen liittyvällä suurella epävarmuudella.

Kaikki autot – vähennystä 15,8 %

Henkilöautot merkeittäin 1-6/2013

Uuden Golfin tulo nosti Volkswagenin jälleen eniten myydyksi autoksi ohi Toyotan. Silti VW:nkin joutui kirjaamaan 11,5 % vähennyksen kappalemääräiseen myyntiin. Plussalle pääsi top-30:n joukossa vain viisi merkkiä, BMW, Dacia, Fiat, Mazda ja Seat.

Henkilöautot malleittain 1-6/2013

VW Golf ohitti jo aiemmin viime vuonna loppuvuoden hurjalla kirillä mallitilaston kärkeen nousseen Nissan Qashqain sekä viime vuoden alussa edellään olleet Toyota Avensiksen ja Skoda Octavian. Todellisen rakettinousun kärkikymmenikköön on tehnyt BMW:n uudistunut 3-sarja. Komeita kasvulukuja on osoittanut myös Toyota Auris, joka uudistui viime syksynä. Näiden lisäksi myös Honda CR-V, VW Passat ja Kia Rio ovat lisänneet myyntiään komeasti. Mercedes-Benzin A-luokka tekee vahvaa nousua, tieto syksyllä alkavasta valmistuksesta Uudessakaupungissa lienee antanut myynnille puhtia jo nyt.

Henkilöautojen yritysmyynti 1-6/2013

Volkswagen on vahva myösyritysmyynnissä, se on siinäkin selvä ykkönen. Yritysten ja yhteisöjen hankinnat kattavat 44,6 % merkin myynnistä. Yritysmyynnin osuus on suurempi Jeepillä, Jaguarlla, Alfa Romeolla, Minillä, Land Roverilla, BMW:llä ja Volvolla. Keskimäärin 35 % uusista autoista rekisteröitiin yhteisöille, useimmat menivät työsuhdeautoiksi.

Pakettiautot merkeittäin 1-6/2013

Pakettiautomarkkinoilla jyllää voimakaksikko Volkswagen ja Ford. Uusi Transit Connect on kirinyt VW Transporterin ylivoimaa kiinni, mutta VW:n avolavainen Amarok on tuonut hieman lisää myyntiä VW:lle, joten se on 173 autoa Fordin edellä.Mercedes-Benzin Viton uudistumisen odottelu on pudottanut sen kauas kärkikaksikosta.

Toyota on romahtanut kauas kärjestä. Saa nähdä, miten paljon syksyllä tuleva Proace pystyy paikkaamaan Hiacen jättämää aukkoa. Tilaston loppupäässä jylläävät henkilöautoista pakettiautoiksi muutetut, jotka lienevät pakettiautoja lähinnä verotussyistä.

Kuorma-autot merkeittäin 1-6/2013

Kuorma-automarkkinoiden ykkönen on edelleen Volvo, vaikka sillä ei ole keveimpään luokkaan mitään tarjottavaa. Mercedes-Benz nousee kevyillä kuorma-autoillaan sen luokan ykköseksi, ja se johtaa myös kerkiraskasta luokkaa. Raskaimmassa luokassa Mersulla on selvä kolmossija. Muut tulevat kaukana perässä. Keskiraskaassa luokassa Iveco sentään antaa Johtotähdelle hyvän vastuksen.

Julkaistu: 24.7.2013