Reijo Salminen, Visailulegenda. 67 vuotta, Lahti.
Puheenaiheet
Reijo Salminen, Visailulegenda. 67 vuotta, Lahti.
”Pitkästä liitosta opin, että vaimo on yleensä oikeassa.”
Julkaistu 24.8.2012
Apu

Lapsuudesta olisi pitänyt oppia, että kannattaisi mennä vähän kauemmaksi. Minä nimittäin olen ehtinyt Iitistä vain 40 kilometrin päähän Lahteen.

Synnyin monilapsisen perheen kuopuksena, kun isä oli jo 57-vuotias. Vanhin veljeni isän ensimmäisestä avioliitosta oli minua peräti 40 vuotta vanhempi. Isäni kuollessa olin seitsemänvuotias. Isältäni, joka oli myös kirkon mies, opin, että maailmaan pitää mahtua myös nöyryyttä, hyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta.

Jo lapsena olin kiinnostunut yleisistä tapahtumista. Kun iltaisin lähdin kaverien luota kotiin kuuntelemaan radiouutiset, minua pidettiin hieman outona. Mutta kyllä uutisista voi oppia, edelleenkin.

17-vuotiaana pääsin Lahden teatterin Annie mestariampujaan tanssi- ja laulupojaksi. Aloin heilastella näyttelijättärenalun Kaarina Turusen kanssa. 20-vuotiaana menin naimisiin. Syntyi poika, ja aloitin myyntityössä Mallasjuomalla. Työssä vierähti vain 21 vuotta; naimisissa olen yhä.

Pitkästä avioliitosta olen oppinut, että Kaarina on yleensä ollut oikeassa.

Mallasjuomalla opin, millainen on inhimillinen ja suvaitsevainen yritys, jossa huumori on tärkeä osa firman elämää.

Batman-tv-sarjan innoittamana teimme Batman-juomalle amerikkalaistyylisen markkinointikikan. Hankimme helikopterin ja urheiluauton ja pukeuduimme Batmaniksi ja Robiniksi. Robinina opin, että hulluinkin idea voi onnistua.

Kerran Rovaniemellä jutustelimme naamioituneina hotelli Pohjanhovin baarissa lappilaisten kanssa

– tietenkin englanniksi. Opin, että roolileikit ovat mukavia ja että vieras kieli tekee oikeassa paikassa vaikutuksen.

Ravintola Ohranjyvästä tarttui osuva määritelmä: kylmän oluen lämmin ystävä.

Pörssistä ja raveista olen joskus tavoitellut helppoa rahaa. Niistä opin, ettei sellaista ole olemassakaan. Ja kuin vahvistukseksi: omistan yhä Nokian osakkeita.

Kun tyttäreni Krisse tuli kansan tietoisuuteen televisiosta, minua alettiin esitellä Krissen isänä. Se tuntui hienolta. Krisseltä olen oppinut lämpöä, viisautta ja rakkautta sekä sen, kuinka nainen voi reagoida nopeasti ja vielä hauskasti.

Pojaltani Epulta opin, kuinka voi heittäytyä ja rikkoa rajoja. Epun syntyessä olin 20. Vanhempana olen miettinyt, olisiko pitänyt pystyä olemaan vielä enemmän isä.

Viideltä lapsenlapseltani opin, kuinka ihanan nopeasti he omaksuvat uusia asioita. Eeliksen, 7, kanssa pelaan vakituisesti shakkia, ja hän pärjää siinäkin upeasti.

Visakumppanistani Jyrki Otilasta opin, että mies, joka pitää visailuista, keskusteluista, kalastamisesta, sienestämisestä, jääkiekosta, politiikasta, matkustelusta, kauniista naisista, komeista hevosista sekä oluesta, ei voi olla aivan huono ihminen.

Lahden valtuusto päätti Sibeliustalosta äänin 30–29. Olen ollut alusta lähtien talon hallituksessa, puheenjohtajanakin. Toivon, että silloiset vastustajat ovat oppineet tajuamaan talon tärkeyden Lahdelle.

teksti Hannu Koskela

kuva Kari Kaipainen

Kommentoi »