Image

Ravintola-arvio: Naughty BRGR onnistuu erinomaisesti vegehampurilaisissaan

Ravintola-arvio: Naughty BRGR onnistuu erinomaisesti vegehampurilaisissaan
Naughty BRGR -ravintolassa ei tarvita veitsiä ja haarukoita.

Amerikassa Coca-Cola on jo yli sadan vuoden ajan ollut normaali ruokajuoma. Euroopassa se ei ole samalla tavalla päässyt päivällispöytään – paitsi yhdessä paikassa: hampurilaisravintolassa. Siellä juoma on erottamaton osa ateriaa. Mutta mikä on Suomen paras hampurilaisravintola, jos asiaa ajatellaan modernisti sekä seka- että kasvissyöjän näkökulmasta?

Mitä vegeburgereihin tulee, Helsingin Vallilassa ja Kampissa sijaitseva Bites Burgers on monen asianharrastajan suosikki. Bitesin mustapapupihvi on uskomattoman mehevä, mutta kokonaisuutena hampurilainen on silti hieman kostea ja höttöinen.

Maapallon toisella puolella tarjottiin niin hyvää vegaaniruokaa, että tekosyyt lihansyömiseen loppuivat.

Tällä kertaa testiin pääsee yleishampurilaismies Akseli Herlevin 2015 avattu Naughty BRGR, joka on levinnyt Helsingistä jo moneen maamme kaupunkiin. Aikaisemmin Herlevi on keskittynyt lähinnä lihapuoleen. Kesällä 2019 hän kuitenkin julisti maailmankuvansa muuttuneen Australian-matkan myötä. Maapallon toisella puolella tarjottiin niin hyvää vegaaniruokaa, että tekosyyt lihansyömiseen loppuivat. Naughty BRGR onkin sittemmin tuonut ruokalistalleen useita uusia kasvisvaihtoehtoja.

Tilaamme kahden seuralaiseni kanssa hampurilaiset, ranskalaiset ja kolme kokista ja istumme odottelemaan niitä vanhoista Coca-Cola-pulloista rakennetun valaisimen alle. Sivuseinällä on noin 200 pullon kokoelma erilaisia chilikastikkeita, joilla tulisempien makujen ystävät voivat terästää burgereitaan.

Paikan nimikkohamppari eli Naughty sisältää paksun pihvin, cheddaria, St. Agur -sinihimejuustoa, pekonihilloa, rucolaa ja aiolia. Tymäköistä raaka-aineista huolimatta kokonaisuus on yllättävän lempeä ja täyteläinen. Pihvi on supermehevä ja kypsyys vankasti medium, kuten olemme tilatessa toivoneet. Hyvä suoritus. Hieman kosteampi tai suoraan sanottuna siis rasvaisempi briossi tekisi kokemuksesta täydellisen.

Seuraavaksi maisteluun pääsee Shroom eli kasvishampurilainen, jossa pihvi on korvattu paahdetulla portobellosienellä. Sen makumaailmaan lisää vääntöä tuovat sitruuna-tryffelikastike ja oliivi-tapenade, joka pistävyydellään hieman häiritsee seuralaistani. Ja miksi portobelloa ei ole paahdettu kokonaisena? Sienen palaset ikävästi tippuivat sämpylän välistä.

Seurueemme arvio on yksimielinen: vähintääkin kaupungin, jos ei maan paras vegaanihampurilainen.

Listan uusi tulokas on Beyond Vegan Burger. Beyond Meat -pihviä tarjoavat nykyään monet hampurilaispaikat ympäri Suomen, mutta täytyy sanoa, että Naughtyssa sen maku on saatu kohdalleen hämmästyvän hyvin. Lihankorvikkeen hieman savuinen ja aavistuksen multainen aromi häipyy taustalle, kun sitä tasapainotetaan chipotle-aiolilla ja bulgogi-kastikkeella. Kun burgerissa on friteeratun tabascosipulin takia vielä häivähdys tulisuutta, on seurueemme arvio yksimielinen: vähintääkin kaupungin, jos ei maan paras vegaanihampurilainen.

Myös Naughtyn ranskalaiset ovat erinomaisia. Sekä peruna- että bataattiversioista löytyy rapeutta ja makua. Lisäpisteet Akseli Herlevi saa myös siitä, että makujen lisäksi syömiskokemus on mietitty loppuun asti. Sekä Beyond-bergeri että nimikkohampurilainen pysyvät jämäkästi kasassa. Haarukoita ja veitsiä ei täällä tarvita, vaan burgerit on helppo syödä käsin viimeiseen palaan asti.

Ja kun hörppää kokista päälle, ei jälkiruoalle ole tarvetta.

Naughty BRGR, Lönnrotinkatu 13, Helsinki

Julkaistu: 16.1.2020
Kommentoi »