Palaavatko työntekijät ravintoloihin? – Koronan kurjistamista kuppiloista on lähdetty kauppoihin ja elintarviketeollisuuteen
Puheenaiheet
Palaavatko työntekijät ravintoloihin? – Koronan kurjistamista kuppiloista on lähdetty kauppoihin ja elintarviketeollisuuteen
Ravintola-alalla oli työvoimapulaa jo ennen pandemiaa. Erityisesti kokkeja rekrytoitiin ulkomailta. Nyt ravintoloihin ei riitä työvoimaa, sillä pandemian vuoksi tekijöitä on siirtynyt muille aloille.
Julkaistu 3.9.2021
Apu

Ravintola-ala kärsii edelleen yhtä aikaa koronarajoituksista ja työvoimapulasta, joka on pahentunut entisestään pandemian vuoksi.

– Uusia lomautuksia ja työttömyyksiä alkaa olla alalla vähän. On edelleen työttömyyksiä, jotka ovat syntyneet pandemian alussa. Ravitsemustoiminnan alalla on meidän rekistereissämme yli 1  200 henkilöä työttömänä ja lomautettuna 150, kertoo tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Vuokratyöfirma Barona on välittänyt tekijöitä ravintola-alalle jo pitkään. Pandemian aikana alan osaajia on välitetty uudenlaisiin tehtäviin.

– Ravintola-alan työntekijät ovat työllistyneet meidän kauttamme pääosin logistiikan sekä elintarviketeollisuuden, myynnin ja kaupan alalle, kertoo Baronan toimialajohtaja Mikael Nuotio.

Osa tulee jäämään uusiin ammatteihinsa

Nuotio uskoo, että osa alan työntekijöistä jää uusiin ammatteihinsa, mutta varsinkin logistiikkapuolelta tullaan jossakin kohtaa todennäköisesti takaisin.

– Ravintola-alalle hakeutuvat ihmiset nauttivat työn sosiaalisuudesta. Varasto- tai tehdastyö on erilaista. Uskoisin, että sieltä tullaan vielä takaisin. Tosin lupausta siitä, että ravintolat pysyvät varmasti auki, ei ole saatu. Jos ihmiset ovat saaneet jollakin tapaa korjattua tilanteensa, onko odotettavaa, että he palaavat epävarmuuteen?

"Nuoret kertovat, että he ovat joutuneet muuttamaan pois pääkaupunkiseudulta, koska he eivät enää pysty hoitamaan asumisen kuluja. On muutettu takaisin vanhempien luokse."
Antti Veirto, PAM

Palvelualojen ammattiliiton PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto kertoo ammattiliiton tehneen pandemian aikana jäsenistölleen kaksi kyselyä siitä, miten koronakriisi on vaikuttanut jäsenten toimeentuloon. Kyselyt tehtiin syys-lokakuussa 2020 ja maaliskuussa 2021.

– Ihmisillä on ollut ratkaistavanaan välitön toimeentulo. Osa on saanut taloudellista tukea läheisiltään. Nuoret kertovat, että he ovat joutuneet muuttamaan pois pääkaupunkiseudulta, koska he eivät enää pysty hoitamaan asumisen kuluja. On muutettu takaisin vanhempien luokse.

Joka viides on ottanut lainaan

PAMin kyselyjen mukaan moni alalla on käyttänyt säästöjä ja ottanut lainaa. Maaliskuun kyselyn mukaan puolet vastaajista on rahoittanut elämistään säästöillä.

– Lähes joka viides on ottanut lainaa, joko pikavippejä tai pankkilainaa. Myös omaisuutta on jouduttu myymään. Kun kaikki säästöt on käytetty, lainaa ei enää saa, ja maksuhelpotuksia ei ole tulossa, on myyty oma asunto ja muutettu edullisemmalle asuinalueelle.

Ravintola-alalla oli totuttu ajattelemaan, että töitä on aina ja että työ on joustavaa. Matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että osa nuorista työntekijöistä luotti alan työllistämiskykyyn niin täysin, etteivät he olleet liittyneet työttömyyskassoihin.

– Tilanne on kestänyt jo 18 kuukautta, joten ymmärtäähän sen, että joidenkin usko on loppunut. Vaikka koronapandemia olisi ohi ja saisimme rajoitukset pois, alalta on siirrytty muihin ammatteihin. Tilanne on todella hankala.

Kommentoi »