Apu

Avun pääkirjoitus: Rauha Ukrainaan olisi paras joululahja meille kaikille – mutta Ukrainan ehdoilla

Avun pääkirjoitus: Rauha Ukrainaan olisi paras joululahja meille kaikille – mutta Ukrainan ehdoilla
Eurooppa ei voi palata riippuvaiseksi halvasta venäläisestä kaasusta niin kauan kuin Putin on vallassa, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Iina Artima-Kyrki.
Julkaistu: 21.11.2022

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt kohta yhdeksän kuukautta. Ukrainalaiset ovat maksaneet sodasta järkyttävän hinnan. Seuraavaksi edessä on kova ja kylmä talvi. Maan infra on pommitettu, vesi on kortilla, lämmitys ei toimi.

Hyytävää ja kallista on toisellakin rintamalla Euroopassa. Saksan television ykköskanavan lokakuussa julkistaman mielipidekyselyn mukaan 60 prosenttia saksalaisista kannattaa rauhanneuvotteluja Venäjän kanssa, vaikka se vaatisi Ukrainalta kompromisseja. Myös Italiassa on pidetty mielenosoituksia, joissa on vastustettu Ukrainan tukemista.

Juuri tätä Putin toivoikin kaasuhanojen katkaisemisella.

Ihmisten hätää ja kalliita elinkustannuksia ei pidä väheksyä. Rauha Ukrainaan olisi paras joululahja meille kaikille – mutta Ukrainan ehdoilla. Kompromissirauha ei ratkaise saksalaisten ja italialaisten kaasupulaa.

Eurooppa ei mitenkään voi palata riippuvaiseksi halvasta venäläisestä kaasusta niin kauan kuin arvaamaton Putin on vallassa. Sitä paitsi ne räjäytetyt putket makaavat pitkään rikkonaisina Itämeren pohjassa. Jos osa kansasta ei sitä ymmärrä, niin tähän asti päättäjät ovat sen tajunneet. Toistaiseksi ainakin Saksan hallituksen linja on se, että neuvotteluratkaisu olisi mahdollinen vain, jos Venäjä tunnustaisi Ukrainan koskemattomuuden ja vetäisi joukkonsa Ukrainasta. Jokin muu ratkaisu energian suhteen on joka tapauksessa löydettävä. Seuraavat kuukaudet näyttävät, miten hyvin tätä väsytyssotaa jaksamme.

1 kommentti