Iäkkäillä raudanpuute voi lisätä sairaalareissun riskiä – Ero hoitoon joutumisessa on 25 prosenttia, mutta sen tarkka syy hämärän peitossa
Raudanpuute
Iäkkäillä raudanpuute voi lisätä sairaalareissun riskiä – Ero hoitoon joutumisessa on 25 prosenttia, mutta sen tarkka syy hämärän peitossa
Raudanpuutteesta kärsivät joutuivat sairaalahoitoon todennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden rautavarastot olivat kunnossa.
Julkaistu 2.6.2023
Apu Terveys

Yli 70-vuotiaat joutuvat sairaalahoitoon muita samanikäisiä todennäköisemmin, jos heillä on puutetta raudasta. Viidessä Euroopan maassa tehty tutkimus osoitti, että raudanpuutteesta kärsivät joutuivat sairaalahoitoon noin 25 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden rautavarastot olivat kunnossa.

Anemia eli alhainen hemoglobiini ei vaikuttanut yhteyteen eivätkä esimerkiksi ikä, sukupuoli, elintavat tai sairaudet selittäneet tuloksia. Rauta­tasot eivät kuitenkaan näkyneet siinä, kuinka paljon potilailla oli yli viisi päivää kestäviä sairaalajaksoja.

Tutkimukseen osallistui 2 100 keskimäärin 74-vuotiasta. Kolmivuotisen seurannan aikana potilaille kirjattiin kaikkiaan 1 500 sairaalakäyntiä.

Raudanpuute voi altistaa monille sairauksille ja terveysongelmille. Tuloksista ei voi kuitenkaan päätellä, johtuivatko sairaalahoidot alhaisesta rautatasosta. Siksi olisikin hyvä selvittää, vähentäisikö raudanpuutoksen korjaaminen iäkkäiden potilaiden sairaalahoitoja.

American Journal of Clinical Nutrition

Kommentoi »