Tuulilasi

Rattijuopot, kaahaajat ja puskurissa roikkuvat aiheuttavat suurimpia liikennepelkoja

Liikenneturvan teettämä selvitys kertoo, että autoilijoiden suurimmat liikennepelot johtuvat rattijuopoista ja kaahaajista. Puskurissa roikkuvat puolestaan ärsyttävät eniten, ja joka kolmas autolija pitää suurimpana vaaran aiheuttajana huonoa liikennekuria.
Kuvat A-lehtien kuvatoimitus

Liikennepelot

Liikenneturva keräsi tietoa tielläliikkujien peloista ja koetusta turvallisuudesta. Mukana tutkimuksessa oli sekä autoilijoita että ilman ajokorttia olevia.

Autoilijoiden suurimmat pelot liittyvät kohtaamiseen rattijuopon kanssa  (53 %  ) ja lujaa ajaaviin kaahaajiin (53 % ).  Myös perässä liian lähellä ajavat pelottavat ( 42 % ). Viimeksi mainitut ovatkin suurin liikenteen ärsytystekijä.

Poliisia ei liikenteessä  sen sijaan pelätä, sillä vain viisi prosenttia vastanneista kertoi liikenteessä pelkäävänsä poliisia.

Kaikissa edellä mainituissa kysymyksissä vastaajat saivat mainita useita syitä pelkoihinsa. Kun niistä pyydettiin mainitsemaan kaikkein tärkein, siis vain yksi syy, joka kolmas  autoilija mainitsi väärät liikenneasenteet ja joka neljäs piti sellaisena piittaamattomuutta liikennesäännöistä.

Mikä ärsyttää eniten?

Kysyttäessä liikenteen harmistuksen ja ärsyyntymisen aiheita vastaaja sai mainita useampia  seikkoja. Ärsyttävimmäksi autoilijat kokivat takana liian lähellä ajavat, siis puskurissa roikkuvat. (60 %), toisten tekemät vaaralliset ohitukset (59 %) ja  piittaamattomuuden liikennesäännöistä (58 %).

”Myös liian hitaasti ajavat koettiin ärsyttäviksi. Hitaasti ajamisen syynä voikin olla matkapuhelimeen puhuminen tai heikko ajokunto, jopa rattijuopumus”, muistuttaa Liikenneturvan tiedottaja Pasi Anteroinen. Joka viides autoilija piti myös mopoautojilijoita pelkoa aiheuttavina. Se mainittiinkin selvästi useammin kuin mopoilijat.

Kyselyssä ilmeni myös, että oma mielentila voi vaikuttaa ajotapaan ja riskialttiisiin päätöksiin liikenteessä. Neljä kymmenestä autoilijasta kertoi joskus ottavansa liikenteessä suuttuneena tai ärsyyntyneenä tavallista suurempia riskejä

Tutkimuksen aineisto kerättiin GallupKanavalla, joka on internetpaneeli, 31.8. – 9.9.2012.  Tutkimukseen osallistui 15 vuotta täyttäneitä vastaajia 1031, joista autoilijoita oli 838. Tutkimuksen teki Liikenneturvan toimeksiannosta suorittanut TNS Gallup Oy.

Julkaistu: 5.3.2013
Kommentoi »