Ratkaisuja mediakriisiin | pääkirjoitus
Puheenaiheet
Ratkaisuja mediakriisiin | pääkirjoitus
”Täällä on sanaton sopimus”, viikkolehden toimittaja-tuottaja paljastaa, kun raivaamme tietämme drinkkiliput kourassa baaritiskille.
Julkaistu 24.4.2013
Image

”Kukaan ei tänään puhu numeroista eikä euroista.”

On huhtikuu 2013. Aikakauslehtien kustantajien järjestämien Aikkaribileiden virallinen ohjelma on juuri päättynyt. Viime vuoden parhaat toimittajat, valokuvaajat, graafikot, ilmoitusmyyjät ja mainostajat on palkittu peräti 16 eri kategoriassa. Tapahtuman juontaja vetää vielä viimeisiä säkeitä J. Karjalaisen hitin mukaelmasta, jossa ”sankarit” on korvattu ”aikkareilla” – siis samaan tapaan kuin taannoin Putouksessa, mutta silloin ei laulettu meistä aikakauslehtien tekijöistä vaan sketsi­hahmoista.

Jos eroa nyt huomaa. Ha-ha. Tai no huomaahan sen, kun ei täällä ketään niin kovasti naurata, palkinnoista huolimatta. Juuri ilmestynyt Talouselämä maalaa musertavan kuvan painettujen lehtien tulevaisuudesta: levikit syöksyvät, ja ilmoittajat siirtyvät nettiin. Ei sillä, että näkökulmassa olisi mitään uutta.

Kysy, mitä kriisitietoinen tarkoittaa, ja minä tuon eteesi suomalaisen viikkolehden tuottajan.

Tarjoan drinkkilipulla maksamani kaljan kollegalle ja alan etsiä avustajaamme Hanna Jenseniä onnitellakseni häntä vuoden aikakaus­lehtitoimittajan palkinnosta. Myös illan kaikki kolme valo­kuvapalkintoa menivät vapaille yrittäjille. Kuukautta aiemmin freelancerit juhlivat Vuoden lehtikuvat -kisassa. Meeri Koutaniemi voitti peräti kuusi kategoriaa kymmenestä.

Isoa osaa palkituista kuvista ei ollut julkaistu lehdissä, mikä aiheutti keskustelua lehtikuvan määritelmästä. Olin onnellinen Imagen tekijöihin kuuluvan Koutaniemen saamasta huomiosta. Samalla harmitti: olin itsekin sanonut kiitos ei Koutanimen sarjalle kenialaistyttöjen ympärileikkauksesta ja lapsiavioliitoista, koska en löytänyt tarjoushetkellä Imagesta paikkaa sille.

Helsingin Sanomien haastattelussa Koutaniemi kertoi rahoittaneensa työtään lainalla, velkaa on toistakymmentä tonnia. Arvostan hänen rohkeuttaan. Ehkä myös aikakauslehdissä tulisi nykyistä useammin irrottautua numeroista ja euroista ja uhrata sama määrä ajatuksia sisällöille.

Samaan aikaan kun mediataloissa lasketaan uusia ansaintalogiikoita, monet freelancerit ovat jo itse löytäneet toimivan yhtälön. Eturintamassa ovat valokuvaajat, joista monet yhdistävät journalistiset toimeksiannot, muut kaupalliset työt ja taiteellisen uran oman näköisekseen kokonaisuudeksi. Veikkaan, että seuraavaksi mullistuu kirjoittavien journalistien toimenkuva.

Tämän numeron tekijöistä Samuli Knuuti työskentelee päivätyökseen kustannustoimittajana ja Sami Kuuselalla on vuosien kokemus startup-yrittäjänä. Riku Siivonen avautuu kolumnissaan elämästään kaksoisagenttina: hän on sekä toimittaja että konsultti. Pyöräaiheisen jutun kirjoittanut Henna Hietamäki esiintyy toukokuussa Image-klubilla The Caravaners -yhtyeen laulusolistina.

Muut työt tuovat perspektiiviä, vapautta ja rohkeutta journalismin tekemiseen. Siksi on vain hyväksi, että lahjakkaat journalistit tekevät myös muita hommia. Lahjattomista nyt puhumattakaan.

Free-kulttuurin vahvistumisesta kertovat myös hitaan journalismin palvelu Long Play, musiikkimedia Nuorgam ja muotilehti REVS.  Ne eivät ole taloudellisia menestyksiä – ainakaan vielä. Mutta niiden sisältö on tuoretta ja kiinnostavaa. Kun uudistimme Imagea viime vuodenvaihteessa, lähtöajatus oli tehdä linjakkaampaa lehteä. Se oli myös taloudellisesti hyvä ratkaisu. Imagen lukijatyytyväisyys on parantunut entisestään. Laatuun kannattaa sijoittaa.

Löydän viimein Aikkaribileistä myös Hanna Jensenin. Hän kertoo minulle, että vitsaili äsken eräälle päätoimittajalle nostavansa palkinnon takia palkkiotasoaan. Päätoimittajan vastaus oli napakka: Ei meidän lehdessä.

Nämä ajat, tiedetään. Mutta Jensenin leipä ei ole yhden lehden varassa, ja tekeehän hän muutakin: luennoi ja kouluttaa. Helmikuussa häneltä ilmestyi muistisairaan läheisen hoitoa käsittelevä 940 päivää isäni muistina -kirja, josta on otettu jo viides painos. Kirjan pohjana on Jensenin meille kirjoittama juttu, jonka voi lukea Image.fistä.

Ja tietenkin Hannalla on myös tässä ja nyt loistava juttuidea. Mutta siitä lisää tuonnempana.

Mikko Numminen, päätoimittaja | Twitter: @mnumminen

Kommentoi »