Tuulilasi

Raskaiden luokkien käsittelykokeet muuttuvat


Raskaiden luokkien käsittelykokeisiin tulee muutoksia ajokorttikoulutuksen uudistumisen myötä 1.7.2018. Myös D-luokassa eli linja-autokorttia hankittaessa sekä ja traktorimönkijöillä suoritetaan jatkossa uudistettuja käsittelytehtäviä.
Kuvat All Over Press

Raskaiden luokkien käsittelykokeiden aika pysyy entisellään 15 minuutissa ja ne suoritetaan ennen ajokoetta. Ajoneuvojen pituuden vaihtelut on pyritty huomioimaan tehtävissä aikaisempaa paremmin.

”Haluisimme uudistaa myös raskaiden ajoneuvoyhdistelmien käsittelykokeita ja D-luokan käsittelytehtävää samassa yhteydessä, kun uudistamme kuljettajantutkintoa kokonaisuudessaan. Raskaiden luokkien vanhojen tehtävien ei koettu enää palvelevan työelämää toivotulla tavalla ja ajoneuvolle aiheutuu turhaa rasitusta”, kertoo asiantuntija Jussi-Pekka Laine.

”Uudessa tehtävässä opettajan rooli korostuu enemmän ja tehtävän suorittamiseen on enemmän mahdollisuuksia”, jatkaa Laine.

Linja-autoluokan eli D-luokan käsittelykoe muuttuu täysin, jotta se vastaisi entistä paremmin kuljettajan arkea.

”Tehtävässä mitataan kuitenkin samoja asioita, mitä aiemminkin, mutta sen mitoitus ja rakenne muuttuvat”, kertoo Laine.

Myös BE-kortin käsittelykokeeseen päivityksiä

Myös kevyen yhdistelmän eli henkilöautolla vedettävän, BE-korttia vaativan ajoneuvoyhdistelmän käsittelykokeita päivitetään.

”Perusperiaatteena käsittelykokeiden uudistamisessa on ollut, että tehtävien tulee jatkossa vastata aikaisempaa paremmin niitä tilanteita, johon kuljettaja liikenteessä joutuu. Tämä sama periaate on ohjannut myös BE-kortin käsittelykokeen päivittämistä eli jatkossa tehtävässä huomioidaan ajoneuvoyhdistelmän pituuden vaihtelu aikaisempaa tarkemmin ja kokeessa käytetyn kohdekäytävän pituutta on rajattu”, kertoo asiantuntija Juha Kulmala.

Julkaistu: 18.5.2018