Apu

Raskaana pahoinpidelty Raakel Lignell jäi suhteeseen: Niin minut oli kasvatettu

Raskaana pahoinpidelty Raakel Lignell jäi suhteeseen: Niin minut oli kasvatettu
Nuoruudensuhteessaan kokemastaan väkivallasta huolimatta Raakel Lignell ei alkuun voinut kuvitella muuta kuin perustavansa perheen lapsensa isän kanssa.

Raakel ja Nicke Lignell, heidän viisi lastaan, kaunis, viihtyisä koti Sipoossa, puutarhanhoito ja monenlaiset julkiset työt ovat luoneet heistä kuvan ihanneperheenä. Kuva on tosi.

Kun toinen hiljenee, toinen jatkaa lausetta, kuten yhteen kasvaneilla on tapana.

Ex-miehen väkivaltaisuus, se, mitä Raakel eli Raxu oli Afrikassa kokenut, tuli Nicken tietoon heti. Ei kaikki, mutta sirpaleina, katkelmina ja lopulta koko väkivallan kokemus kaikessa raakuudessaan.

– Pystyimme Nicken kanssa aikoinaan aloittamaan siinä mielessä puhtaalta pöydältä, että minun ei tarvinnut hakea lähestymiskieltoa eikä enää pelätä. Mies oli saanut maahantulokiellon poliisille tekemäni rikosilmoituksen jälkeen.

Heidän kohdatessaan ja rakastuessaan Raxu oli jo Suomessa, ja ex-miehen kanssa rakkauden huumassa alun saanut lapsi oli kymmenen kuukauden ikäinen. Hän on perheen esikoistytär, jonka Nicke adoptoi.

Heille syntyi kolmen vuoden sisällä vielä neljä lasta.

Raxu ja Nicke ovat nyt kahden lapsen isovanhempia, mutta emme ole tarinassa vielä niin pitkällä.

"Jos mieli muistaa, muistaa kehokin"

Lignellit saivat ison perheen nopeasti. Nicke oli luonut näyttelijänuraansa nopeasti ennen perhettä helsinkiläisessä Teatteri Viiruksessa, ja päärooli Akvaariorakkaus-elokuvassa toi huomiota ja paljon tv-töitä.

Hän teki ratkaisevan päätöksen jäädessään pois teatterista.

– Perhe oli minulle, ainoalle lapselle, itsestäänselvyys. Appiukko otti minut puhutteluun, kun aloimme olla Raxun kanssa yhdessä ja varoitti, etten lähtisi leikkimään tässä suhteessa. Sanoin, etten voi mitään luvata, mutta takaan tekeväni parhaani. Luulen, että appivanhempani hämmentyivät sitoutuneisuudestani. Halusin panostaa lapsiin, kun he olivat pieniä.

Talo oli pian täynnä elämää, ja rakkautta, lapsilla äidin ja isän tarvetta oli paljon.

– Onnea ja rakkautta tuli Nicken ja perheen myötä ovista ja ikkunoista. Mutta jos mieli muistaa, muistaa kehokin. Väkivaltaisesta suhteesta jäi kerrostumia, jotka toistuivat vuosia yön painajaisunissa, Raxu sanoo.

"Tällaista tapahtuu kaikissa kulttuureissa"

Raakel kertoo nyt vuosien jälkeen nuoruutensa väkivaltaisesta suhteesta kirjassa Älä sano että rakastat (Siltala). Miksi nyt? Miksi Raxu haluaa kokemuksensa kaiken kansan luettavaksi, monien kauhisteltavaksi ja päiviteltäväksi? Eikö se riittäisi, että hänen läheisensä tietävät sen?

Ei. Raxu sanoo tienneensä vuosia, että hän haluaa kirjoittaa tapahtuneesta kirjan. Hän mietti pitkään, että teksti olisi fiktiota.

Kun ensimmäinen versio puolisen vuotta sitten oli valmis, kuvaan astui kustantaja Aleksi Siltala.

– Aleksi sanoi minulle, että ihmiset tunnistavat minut joka tapauksessa tarinasta. On reilu peli, että kerron sen suoraan. En voinut kirjoittaessani miettiä, mitä joku ajattelee. Lapsemme, äitini ja anoppini tietävät osia kokemastani, ja se, mistä kerron on totta. Minulla oli silti kirjailijan vapaus kertoa tarina, ja kaikkien kirjassa esiintyvien nimet olen vaihtanut toiseksi.

Raxun ja Nicken aikuiset lapset ovat suhtautuneet kirjaan kannustavasti. Äiti teki oikein kirjoittaessaan sen.

Häntä ajoi eteenpäin se, miten nuoren, pelottoman ja myös hauraan naisen itsetunto voidaan murtaa, miten väkivalta ja raiskaukset – sitä sanaa hän ei tekstissä käytä – aiheuttavat niiden kohteeksi joutuneelle häpeää.

– En hae sensaatiota, eikä kirja ole puolustuspuhe. Kerron tapahtuneesta, jotta lähisuhdeväkivallasta ei enää vaiettaisi. Se on tabu, ja on syytä muistaa, että tällaista tapahtuu kaikissa kulttuureissa. Uhrien syyllistäminen ja hiljentäminen mahdollistavat kierteen jatkumisen.

Pieneenkin väkivallantekoon pitää suhtautua heti vakavasti

Raxu sanoo, että ensimmäiseen lyöntiin, vaikka kuinka pieneen, olisi syytä suhtautua heti vakavasti. Omasta häpeän ja syyllisyyden tunteesta on päästävä irti. Syyllinen ei ole pahoinpidelty, vaan pahoinpitelijä.

Ensimmäinen kopautus ei ollut vielä pahoinpitelyä, mutta se oli varoitusmerkki, josta Raxu hämmentyi. Hän jäi silti suhteeseen, olihan hän raskaana, eikä voinut kuvitella muuta kuin perustavansa perheen lapsen isän kanssa. Niin hänet oli kasvatettu, eivätkä lapsuudenkodin elämänarvot hetkessä kadonneet nuoruuden kapinoinnista huolimatta.

Izak avaa telkkarin ja keskittyy umpimielisen näköisenä uutisiin. Kun urheiluosio alkaa, yritän vaihtaa kanavaa. Hän nappaa kaukosäätimen takaisin ja kopauttaa sillä ärtyneesti kättäni.

Pahoinpitely jatkui

Pakoon Beninistä Raxu pääsi miehen perheen avulla, pankinjohtajana työskennelleen isosiskon ja miehen veljien avulla. Tapahtumissa on myös mukana miehen äiti, suvun matriarkka, joka paheksuu poikansa käytöstä, toisaalta yrittää saada Raxun jäämään. Ovathan perhe ja suku afrikkalaisen kulttuurin perusarvoja, joita ei kyseenalaisteta.

Mies osoittautuu narkomaaniksi, eikä Raxu koskaan ole saanut tietää, johtuiko tämän väkivaltainen käytös huumeista vai yrittikö hän niillä hoitaa rikkinäistä mieltään. Suku järjesti miehen Raxun oleskelun aikana hoitoon, mutta lyhyt katkaisu ei muuttanut tilannetta.

Seurasi anteeksipyytelyä, seuraava sekoaminen ja jälleen pahoinpitely.

Painan mieleeni kaiken sen, mihin hurmaannuin: kasvojen komean luuston, huulten täyteläisyyden, lihaksikkaan vartalon, tiukan kiharat hiukset. Älykäs katse on poissa, tilalla verestävä viha/.../ Näen peilissä myös veriset ja nenän seudulta turvonneet kasvoni, pesemättömät ja takkuiset hiukseni, vieraan katseeni. On helppo uskoa, ettei kukaan minua halua.”

– Ilman miehen suvun apua olisin yrittänyt karata. En tiedä miten, mutta pois oli päästävä.

Beninistä lähtönsä jälkeen Raxu tapasi miehen vielä Suomessa ja sitten Berliinissä. Lapsi oli jo syntynyt, ja Raxu ja mies olivat kihloissa, mies tavannut Suomessa Raxun perheen isoäitiä myöten.

Pahoinpitely jatkui.

Lue Raakel ja Nicke Lignellin koko haastattelu Avusta 38/2019.

Sitaatit: Raakel Lignell, Älä sano että rakastat (Siltala 2019)

Julkaistu: 17.9.2019
Kommentoi »