Tuulilasi

Raportti: Uberin kuolonkolarin aiheuttanut testiauto ei tunnistanut ihmistä

Raportti: Uberin kuolonkolarin aiheuttanut testiauto ei tunnistanut ihmistä
Yhdysvaltain kansallinen liikenteen turvallisuusvirasto NTSB on tutkinut Uberin autonomisen testiauton maaliskuussa Arizonassa sattuneen kolarin, missä auto törmäsi tietä ylittäneeseen naiseen ja tämä menehtyi. Tutkijoiden mukaan auto ei tunnistanut tietä ylittänyttä naista, eikä pystynyt tekemään hätäjarrutusta.
Kuvat Uber

Turvallisuusviraston alustavan raportin mukaan auton tutka kyllä havaitsi naisen kuusi sekuntia ennen törmäystä, mutta autonominen järjestelmä ei tunnistanut tätä jalankulkijaksi vaan tunnistamattomaksi esineeksi.

1,3 sekuntia ennen törmäystä autonominen järjestelmä ilmoitti kyllä hätäjarrutuksen tarpeesta, mutta Uberin mukaan hätäjarrutusjärjestelmää ei ollut aktivoitu, koska auto oli tietokoneohjauksessa tarkoituksena vähentää auton mahdollista epävakaata käyttäytymistä.

Uber kertoi lopettavansa testaamisen Arizonassa kokonaan ja testaavansa nyt vain rajoitetusti Pittsburghissa ja kahdessa kalifornialaiskaupungissa.

Uber ei kommentoinut suoranaisesti NTSB:n raporttia, mutta kertoi palkanneensa entisen NTSB:n puheenjohtajan Christopher Hartin turvallisuudesta vastaavaksi neuvonantajakseen.

"Olemme käynnistäneet omat turvallisuuskatsastuksemme autonomisille autoille. Tulemme kertomaan niistä tarkemmin lähiviikkoina”, yhtiö tiedotti.

Onnettomuushetkellä auton ratin takana istui ns. turvakuljettaja, mutta videotallenteen perusteella hänen katseensa oli suunnattu alas, ei tiehen juuri ennen törmäystä. Kyseinen kuljettaja kertoi NTSB:lle, ettei katsonut sillä hetkellä älypuhelintaan, vaan tarkkaili auton autonomisia systeemejä. NTBS:n mukaan hänen olisi pitänyt ottaa ohjat, mutta auton järjestelmää ei ole suunniteltu varoittamaan kuljettajaa. Raportin mukaan kuljettaja tarttui rattiin alle sekunti ennen törmäystä ja alkoi jarruttaa sekunti sen jälkeen.

Raportissa mainitaan myös, että törmäyksessä menehtynyt nainen oli metamfetamiinin ja marihuanan vaikutuksen alaisena, eikä katsonut auton tulosuuntaan lähtiessään ylittämään tietä.

Julkaistu: 27.5.2018
Kommentoi »