Tuulilasi

Ranskan KHO kaatoi Mersujen rekisteröintikiellon


Ranskan korkein hallinto-oikeus kumosi alemman oikeusasteen vahvistaman kiellon hyväksyä Ranskan rekisteriin Mercedes-Benzin uusimpia malleja. Daimler odottaa rekisteröintien alkavan parissa päivässä.

Mercedes-Benzin A-,B-, CLA- ja SL-mallien rekisteröinti Ranskaan on ollut pysähdyksissä kesäkuusta saakka. Ranskan rekisteröintiviranomaiset kieltäytyivät hyväksymästä Saksan KBA:n autoille myöntämää tyyppihyväksyntää, sillä autoissa käytetään vuoden alusta voimaan tulleen EU-direktiivin vastaisesti r134A-kylmäainetta. Sen kasvihuonevaikutus on noin 1400, kun direktiivi sallii enintään 150.

Conseil d´Etat eli Ranskan korkein hallinto-oikeus perusteli päätöstään mm. kiellon autonvalmistajaan kohdistuvilla taloudellisilla vaikutuksilla. Kielto ei oikeuden mielestä ollut perusteltu. Oikeus otti myös huomioon kiellon olemattoman vaikutuksen  ympäristöön. Kielto olisi koskenut vlle kahta prosenttia Ranskassa vuonna 2013 rekisteröitävistä uusista autoista.

Stuttgartissa päätöstä tervehdittiin ilolla. "Odotamme, että rekisteröintikielto purkautuu 48 tunnin sisällä", Daimlerilta kommentoitiin.

Kiistellyn uuden r1234yf-kylmäaineen valmistaja Honeywell sen sijaan piti päätöstä valitettavana. "On valitettavaa, että Daimlerin päätös olla noudattamatta EU-direktiiviä haaskaa oikeusistuimen aikaa ja ärsyttää teollisuuta.Lisäksi se on johtanut byrokraattiseen harhautusliikkeeseen, jolla on kielteisiä seurauksia ympäristölle.

Oikeuden päätös on väliaikainen. Ranskan korkeimmasta hallinto-oikeudesta ei osattu vielä tiistaina antaa arviota, koska asian lopullinen käsittely alkaa. Oikeudesta todettiin vain, että siihen voi vielä kulua useita kuukausia.

Daimlerin mukaan noin 4500 autoa on jäänyt kiellon takia toimittamatta ranskalaisille asiakkaille. 

Julkaistu: 27.8.2013