
Italian La Speziassa valmistettu 120 tonnia painava magneetti on matkalla Ranskaan rakennettavaan fuusioreaktori ITERiin. D-muotoisen magneetin mitat ovat 16 metriä kertaa 9 metriä. ITER-reaktorissa tarvitaan 18 samanlaista magneettia pitämään koossa fuusioreaktion mahdollistavaa superkuumaa plasmaa.
Auringon ytimessä fuusiota tapahtuu jatkuvasti, kun kevyet vetyatomit yhdistyvät raskaammaksi heliumiksi 15 miljoonan Celsius-asteen lämpötilassa ja valtavassa paineessa. Joka sekunti aurinko muuttaa 600 miljoonaa tonnia vetyä
heliumiksi, mikä vapauttaa valtavan määrän energiaa. Maan päällä ei ylletä auringon sisäosien paineeseen, jolloin lämpötila on tavoitellun fuusion syntymiseksi nostettava 150 miljoonaan asteeseen. Laboratoriossa tehokkain fuusioreaktio saadaan aikaan vedyn kahden isotoopin, deuteriumin ja tritiumin välillä.
ITER-projekti pyrkii osoittamaan, että fuusioenergian rauhanomainen tuottaminen on mahdollista. Tavoitteena on tuottaa fuusion avulla hetkellisesti kymmenen kertaa enemmän energiaa kuin mitä reaktoriin syötetään.
Tuhannet insinöörit ja tutkijat ovat rakentamassa ITER-voimalaitosta, joka sijaitsee 42 hehtaarin alueella Ranskan Cadarachessa. Reaktorin rakentaminen alkoi 2010, ja sen on määrä aloittaa toimintansa 2035. Suurimmillaan rakennusprojekti työllistää 5 000 henkilöä. Projektia rahoittavat EU, Yhdysvallat, Japani, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Korea.
Lähde: www.iter.org.
Teksti Marjukka Puolakka, kuva Iter