Apu

Rankka lapsuus näkyy yhä Milana Misicin elämässä rajuina terveyshaittoina - ja jopa lapsettomuus on tavallaan seurausta perhetaustasta

Rankka lapsuus näkyy yhä Milana Misicin elämässä rajuina terveyshaittoina - ja jopa lapsettomuus on tavallaan seurausta perhetaustasta
- Jos hän jaksaa kanssani vielä tämän kirjanjulkaisukevään, olemme vahvoilla, Milana huokaa uudesta miesystävästään.

”Tänä päivänä uskallan kutsua itseäni jo selviytyjäksi”, Milana Misic vakuuttaa kirjassaan, Merja Asikaisen toimittamassa teoksessa Milana – Elämäni Laila Kinnusen tyttärenä (Like 2018) . Rankka alkoholismin, epävarmuuden, hylkäämisen ja väkivallan värittämä lapsuus on jättänyt jäljet.

Milana on kärsinyt koko elämänsä erilaisista sisäisen jännitystilan aiheuttamista terveyshaitoista: paniikkihäiriöistä, öisestä hampaiden narskuttelusta, painajaisista, omien hiusten repimisestä ja synnynnäisestä selkäviasta, jota pahensi se, että Milanan ollessa seitsemänvuotias humalainen eno ryhtyi päähänpistosta painamaan jaloillaan siskontytön yläselkää niin, että selkä jäi asentoon jumiin.

”Selän kuntoa ei ainakaan auttanut, että minulla ei ollut lapsena omaa sänkyä, vaan nukuin kymmenisen vuotta muhkuraisella sohvalla”, 1960-luvun suurimman musiikkitähden tytär muistelee elämäkerrassaan.

Milana sanoo, että tietyllä tavalla hänen lapsettomuutensakin on seurausta perhetaustasta. Lapsuudessa syntynyt huono itsetunto on estänyt taistelemasta omien unelmien puolesta, ja monta asiaa on jäänyt tekemättä.

– Kun minun ja ex-mieheni Vesa Puukarin lapsi kuoli kohtuun, ajattelin epäonnistuneeni. Arvotin itseäni: olisin varmaan niin huono äiti, etten siksi saa lasta. Pelkäsin äitiyttä niin paljon, että kun uskalsin uudestaan yrittää, oli liian myöhäistä, 47-vuotias Milana Misic sanoo.

Rakkaussuhteissa silti äitiä parempi onni

Rakkaussuhteissaan Milana Lailantytär on ollut äitiään onnellisempi. Liitto Vesa Puukarin kanssa kesti 20 vuotta, ja eron jälkeen ollaan yhä puheväleissä.

– Ei minun ole tarvinnut kehittää kaunoja normaalia ihmistä kohtaan, Milana huomauttaa.

Nyt Milana on seurustellut yhdeksän kuukautta uuden miesystävän kanssa. Parasta Espoossa asuvassa kahden lapsen isässä on se, ettei hän ole musiikkialalla, Milana vitsailee.

– Hänen seurassaan voin nollata täysin. Emme spekuloi asioitani ympäri vuorokauden enkä minä ole suhteen kiintopiste.

"En ole ehkä antanut lempeydelle aiemmin tilaa"

Kahden aikuisen uusliitossa kahden erilaisen elämäntilanteen ja aikataulujen yhteensovittaminen onkin suurin haaste. Toistaiseksi joustoa on löytynyt.

– Olen tällä kertaa rikkonut kaavani, eli tämä mies ei halua korjailla minua. Hän on lempeä, en ole ehkä antanut lempeydelle aiemmin tilaa, Milana pohtii.

Pariskunta tapasi muistelmakirjan teon aikana viime kesänä. Ajoitus ei ollut ihanteellinen: äitinsä päiväkirjoja lukenut Milana saattoi olla niin itkuinen, että perui tapaamisia kykenemättä selittämään. Oli pelottavaa paljastaa toiselle taustansa ja suurimmat pelkonsa.

– Olen hirvittävän varovainen ja varmistelen selustaani koko ajan. Onneksi toinen on niin kaunosieluinen ihminen, ettei hän ajattele asioista monimutkaisesti. Jos hän jaksaa kanssani vielä tämän kirjanjulkaisukevään, olemme vahvoilla, Milana huokaa.

"Tämä on kuin leffasta"

Uusi mies on täysin erilainen kuin Milanan aikaisemmat rakkaudet.

– Tämä on ihan kuin leffasta: kaverini sanoivat, että nyt on niin hyvä mies, anna sille mahdollisuus. Mutta vei se mene vain yhteen suuntaan – hänkin antoi mahdollisuuden minulle.

Julkaistu: 24.4.2018
Kommentoi »