Apu

Rakkaus Jaakko Saloon yhdistää näyttelijä Marja Saloa, 37 ja laulaja Marjatta Leppästä, 80: "Vaari sai lähteä saappaat jalassa"

Rakkaus Jaakko Saloon yhdistää näyttelijä Marja Saloa, 37 ja laulaja Marjatta Leppästä, 80: "Vaari sai lähteä saappaat jalassa"
Rakastettu kapellimestari Jaakko Salo menehtyi sydänkohtaukseen Peacockin lavalla vuonna 2002.
Julkaistu: 29.3.2018

Näyttelijä Marja Salo, 37, puikkelehtii tottuneesti pitkin Suomen Kansallisteatterin iltapäivällä hiljaisia käytäviä, avaa ovia ja varoittaa laulaja Marjatta Leppästä, 80, hämärässä huonosti näkyvistä porrasaskelmista.

– Kuulen ja näen aivan erinomaisesti, mutta tekonivelpolven kanssa pitää olla varovainen, Leppänen sanoo.

Marja Salo vie hänet näyttelijäläm­piöön, jonka arvokas ilme näyttää ihan muulta kuin taukotilalta.

– Tuossahan on Ruth Snellmanin muotokuva, tuolla Aku Korhonen ja Joel Rinne, Marjatta Leppänen ihastelee.

Vaikka hän ei ole aiemmin käynyt näyttelijälämpiössä, talo on hänelle muuten tuttu. Hän on itsekin tehnyt elämänuransa artistina ja on teatterin suurkuluttaja.

– Olen vuosien mittaan nähnyt useimmat Kansallisteatterin näytelmät. Ja viime vuosina kaikki Marjan esitykset, viimeksi Juha Hurmeen ohjaaman Lemminkäisen, jossa Marjalla on iso rooli, hän sanoo.

Marjatta Leppänen on melkein kuin Marja Salon isoäiti, vaikka heillä ei verisidettä olekaan. Läheisiä ystäviä he silti ovat ja tavallaan samaa perhettä.

– Meitä yhdistää ennen kaikkea yhteinen rakkaus Jaakkoon, Marjatta Leppänen sanoo edesmenneestä aviomiehestään ja Marja Salon isoisästä, kapellimestari Jaakko Salosta.

Vuonna 1990 isoisä Jaakko Salo ja pojantytär Marja Salo esiintyivät UIT:n revyyssä Helibori humpsis – pokasaha soi. Kuva: Marjatta Leppäsen kotialbumi.

Jaakko Salo menehtyi sydänkohtaukseen Peacockin lavalla vuonna 2002.

– Hän lähti aivan liian aikaisin, Marjatta Leppänen sanoo.

– Niin surullista kuin se olikin, vaari sai lähteä saappaat jalassa, rakkaiden työtovereittensa keskellä, Marja Salo jatkaa.

"Jaakko oli valtavan älykäs ja huumorintajuinen"

Kahden eri-ikäisen naisen ystävyys alkoi legendaarisesta Uudesta Iloisesta Teatterista, UIT:sta, jonka yksi kantava voima on ollut Marjatta Leppänen.

Teatteri täyttää tänä vuonna 40 vuotta, ja Leppänen esiintyi siellä viimeisen kerran vuonna 2015. Tämän vuoden Tuhansien ämpärien maa -juhlarevyyssä hän ei ole mukana.

– Marjatta on minulle aina sama iätön ihminen, Marja Salo sanoo vuosilukuja kuunnellessaan.

Hänen ensiesiintymisensä tapahtui UIT:ssa vuonna 1989, kun hän oli vasta kahdeksanvuotias.

Sanavalmis ja esiintymisestä pitävä Jaakko Salon pojantytär otettiin silloin mukaan revyyhyn Hyvin menee – naapurit nauraa, jossa hän sai esittää mäkihyppääjä Jan Boklövin koiraa.

– Halusin aina näyttää erityisesti Jaakko-vaarille, että onnistun, sillä arvostin häntä suunnattomasti. Olin villi ja vapaa lapsi eikä minulla ollut muita auktoriteetteja kuin hän. Hän oli lämmin ja ohjasi minua puheellaan eikä koskaan vaatinut mitään ankarasti. Nousen vastarintaan, jos minua käsketään!

Marjatta Leppänen sanoo vuonna 2002 näyttämölle kuolleesta puolisostaan, että hän oli loputtoman kärsivällinen näyttelijöiden kanssa.

– Ja kaikessa osaamisessaan valtavan monipuolinen, älykäs ja huumorintajuinen.

Kommentoi »